marți, 23 august 2011

Guvernul nu susține investițiile aducătoare de plus valoare!

Una din cifrele cu care guvernul Boc se laudă este volumul investițiilor din PIB. Este adevărat că direcționarea fondurilor către investiții aduce beneficii reale economiei.

Trebuie însă precizat clar că o parte din aceste investiții sunt de natură socială iar beneficiile acestora pentru buget sunt doar pe durata desfășurării acestor lucrări. Construcția de școli, grădinițe, bazine de înot, cămine de bătrâni, centre culturale, spitale sunt necesare pentru a asigura un nivel minim de trai, de educație corespunzător și o dezvoltare sănătoasă a națiunii. Din punct de vedere economic pe durata derulării lor acestea aduc bani la bugetul de stat, crează locuri de muncă și consum de materii prime. 

Pentru creșterea economiei este însă nevoie de investiții aducătoare de plus valoare, investiții care după finalizarea lor să atragă alte investiții. Cele mai importante dintre acestea sunt: crearea și dezvoltarea infrastructurii de transport (autostrăzi), realizarea de parcuri industriale și cofinanțarea investițiilor (spre exemplu în energie).
 
O investiție cu un factor de plus valoare mare este spre exemplu fabrica Renault din Pitești. Rezultatele financiare ale acesteia influențează semnificativ PIB-ul, producția mare pentru piața internă și pentru export aducându-si semnificativ aportul la creșterea economică a ultimelor trimestre. 

Pe baza acestor considerente cred că în lipsa unei prioritizări reale a investițiilor, direcționarea fondurilor disponibile la capitolul cheltuieli de capital către obiective de interes public ce aduc mai degrabă voturi prin comune și orase pentru candidații portocalii, în defavoarea investițiilor ce aduc plus valoare în economia reală, face ca volumul mai ridicat al cheltulielilor de capital comparativ cu 2009 și 2010 să nu producă creșteri semnificative ale încasărilor la bugetul de stat.

Niciun comentariu: