luni, 9 mai 2011

Vot urban versus vot rural

Printre evenimentele sfârșitului de săptămână ce tocmai a trecut, s-au numărat Congresul Tinerilor Liberali și alegerile pentru primăria orașului Baia Mare.

Congresul Tinerilor Liberali a avut loc sâmbătă la Romexpo și s-a bucurat de prezența a peste 7.000 de tineri liberali veniți din toată țara la București pentru a-si alege Birou Permanent Național de conducere. Salut pe această cale noua echipă condusă de către domnul Florin Alexe, reconfirmat în funcția de Președinte al TNL, le urez succes și îi felicit pentru demonstrația de eleganță și forță care a culminat cu marșul către Palatul Victoria.

Cel de-al doilea eveniment, alegerile pentru primăria orașului Baia Mare, reprezintă primul succes major al Uniunii Social Liberale. La alegerile de duminică, candidatul USL în vârstă de 33 de ani, domnul Cătălin Cherecheș, a câstigat cu scorul de 51,66% din totalul voturilor exprimate.

De precizat este și faptul că principalul său contracandidat, domnul Mircea Dolha, care a obținut peste 23% din numărul de voturi, a provenit din rândurile PSD, capitalizând astfel o parte din voturile partidului deși a candidat ca independent.

Această primă confruntare electorală în care s-a angajat USL-ul, ca formațiune legal constituită, confirmă previziunile legate de scorul electoral al principalelor forțe de pe scena politică românească. Astfel, USL-ul deține aproximativ 60% din intențiile de vot ale românilor, în timp de PDL se află la circa 13-15%.

Deși aparent poziția USL este una solidă, atrag atenția asupra influențelor pe care clivajul rural-urban îl poate avea asupra scorului electoral final în perspectiva alegerilor locale și generale din 2012. Mai precis, diferențele dramatice de dezvoltare economică dintre mediul urban și cel rural concretizate printr-un nivel ridicat al sărăciei în mediul rural pot determina, pe fondul unor previzibile acțiuni de influențare a electoratului din partea PDL, o receptivitate crescută a electoratului la “atențiile electorale”. Drept urmare, este de așteptat o denaturare de circa 5-7% a rezultatului electoral final.



Niciun comentariu: