vineri, 29 aprilie 2011

Sunteți mulțumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?

Răspunsul la această întrebare va fi diferit de la un respondent la altul în funcție de ceea ce întelege fiecare prin «dezvoltarea Capitalei ». Cineva din cartierul Giulești căruia tocmai i-a fost asfaltată strada pentru prima dată va răspunde că este mulțumit, la fel cum cineva din cartierul Militari care are strada asflatată, dar care duce lipsă de spații verzi și locuri de joacă, va răspunde probabil că este nemulțumit.  Care dintre cele două personaje a răspuns corect?

O analiză serioasă a dezvoltarii locale se poate face doar ținând cont de toti actorii sociali ce pot conduce la realizarea acesteia și actiunile acestora: calitatea serviciilor administrației publice locale, coerența politicilor publice guvernamentale, dinamismul mediului privat și critica societății civile. Este greu de crezut că respondenții, diferiți ca nivel de pregătire, așteptări și percepții vor ține cont de întregul complex de factori reuniți sub conceptul de dezvoltare urbană.

În opinia mea, răspunsul la această întrebare nu va aduce o clarificare a strategiei de dezvoltare a Capitalei, ci va reuși doar să dea naștere multor speculații politicianiste.

Introducerea unei astfel de întrebări într-un referendum demonstrează amatorism sau, mai grav, intenția de a creeea premise false pentru justificarea modificărilor ulterioare ale structurii administrative, și al cărei scop ultim este de natură politică.

Dacă întrebarea invocată este de așteptat să stimuleze o reacție mai degrabă negativă,  în sens pozitiv, retardismul acestui tip de interogare se regăsește în enunțul: Nu e așa că doriți să trăiți mai bine?

Niciun comentariu: