marți, 28 septembrie 2010

PDL nu doreşte reformarea clasei politice

Pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi, 28.09.2010, a Comisiei pentru administraţie publică, amenajarea teritoriului şi echilibru ecologic din cadrul Camerei Deputaţilor au figurat spre dezbatere 3 proiecte de lege menite să corecteze din neajunsurile legilor privind alegerea Preşedintelui României şi alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Pe scurt cele trei proiecte de lege se refereau la:

1. Prin proiectele de lege nr. 435/2010 şi 436/2010 am intenţionat ca desfaşurarea votului pentru alegerea Preşedintelui României şi pentru Camera Deputaţilor şi Senatului, în secţiile de votare organizate pe lângă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, să se încheie cel târziu la ora 21, ora României. În cazul în care, datorită diferenţei de fus orar, procesul de votare depăşeste ora 21, ora României, votarea se va organiza în ziua anterioară celei stabilită prin lege, cu respectarea orarului din ţara respectivă.

2. Prin proiectul de lege 437/2010 doream, în mod clar şi fără echivoc, ca deputatul sau senatorul care a obţinut mandatul, conform legii, şi care renunţă la apartenenţa formaţiunii politice din partea căreia a candidat să piardă mandatul obţinut.

Cu ocazia discuţiilor pe marginea acestor proiecte de lege am constatat din nou că declaraţiile pompoase referitoare la reforma clasei politice nu coincid cu acţiunile efective ale unei părţi din clasa politică, în special a membrilor PDL. Astfel, după aproape o oră de dezbateri, am asistat cu stupoare la respingerea prin vot a proiectului de lege 437/2010, care din punctul meu de vedere era menit să impiedice definitiv migraţia politică la nivelul camerelor Parlamentului. Anterior votului din Comisia pentru administraţie publică, şi Comisia juridică avizase negativ propunerea. În cazul acestui proiect de lege, rămâne decisiv votul în plenul Camerei Deputaţilor, însă mă tem că nu va fi unul favorabil.

În cazul proiectelor de lege 435 şi 436, după retragerea, la cererea iniţiatorului, a articolelor referitoare la publicitatea negativă, Comisia pentru administraţie a avizat favorabil articolele referitoare la ziua de desfăşurare a alegerilor. Din cauza avizului negativ primit de la Comisia juridică, aceste iniţiative vor intra în dezbaterea „de mediere”, urmând apoi a fi supuse votului în plenul Camerei Deputaţilor.

Caracterizarea clasei politice ca fiind lipsită de voinţă şi moralitate politică este din nou confirmată.

Niciun comentariu: