marți, 14 septembrie 2010

Clopoţelul sună a criză!

Un nou început de an şcolar a fost consemnat ieri. Departe de festivismul de altă dată, justificat poate de emoţia întâlnirii dintre elevi şi profesori sau de emoţia “bobocilor” care păşesc pentru prima data pe culoarele şcolii, anul acesta conducerile şcolilor au respectat indicaţiile “de sus” organizând ceremonii scurte, la obiect şi cu limitarea prezenţei personalităţilor politice.

Personal consider că acest tip de întâmpinare a copiilor a fost generat de teama actualei guvernări faţă de eventualele proteste ale părinţilor sau ale cadrelor didactice.

De ce proteste? Pai haideţi să luăm motivele pe rând, în funcţie de categoriile sociale vizate de începerea şcolii.

În primul rând părinţii s-au gândit la costurile foarte mari pe care au fost nevoiţi să le suporte pentru a oferi copiilor lor suportul material necesar. Chiar discutam ieri cu o familie al căror băieţel păşea pentru prima dată în clasa I. Doar rechizitele şcolare i-au costat aproximativ 150 de lei. În plus, hăinuţele noi ale băiatului au mai costat 100 de lei, iar cheltuielile nu se opresc aici, urmând a fi completate în funcţie de cerinţele doamnei învăţătoare.

Cu alte cuvinte aproximativ 300 de lei, în condiţiile în care această familie este o familie de bugetari, care momentan a scăpat de concediere, dar nu şi de reducerea de 25% a salariilor sau de creşterea TVA-ului. Doar începutul anului scolar i-a costat 20% din salarii. Cei doi părinţi mi-au spus, printre dinţi, ca dacă ar fi văzut pe cineva de la primărie sau de la minister la deschiderea anului şcolar le-ar fi cerut “mai energic” nişte explicaţii.

A doua categorie socială afectată de începerea anului şcolar este reprezentată de cadrele didactice. Aceşti oameni deosebiţi încep anul şcolar cu salarii reduse cu 25%, cu un TVA crescut cu 5%, cu o reformă a învăţământului fără cap şi fără coadă, sub spectrul condierilor făcute în numele crizei, cu o bază materială şcolară precară făcută cu sprijinul părinţilor. Ce spuneţi, dacă aţi fi în locul acestor oameni, care ne modelează copiii, aţi fi motivat să munciţi cu dăruire? Aţi fi bucuros să participaţi la deschiderea anului şcolar?

Cea de a treia, şi ultima, categorie vizată direct este a elevilor. Dincolo de bucuria reîntâlnirii cu colegii de clasă, încep problemele: cu o materie şcolară stufoasă şi ineficientă în planul unei pregătirii bune pentru piaţa de muncă, fără modele sociale de valoare faţă de care să se orienteze şi cu gândul la mirajul unei plecări în străinătate.

Dincolo de auspiciile nefavorabile care guvernează începutul anului şcolar, îmi permit să urez elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice mult succes!

Niciun comentariu: