vineri, 9 iulie 2010

Ţara e sub ape iar Băsescu mănâncă o fasole cu militarii veniţi să facă diguri

Încă din 2005, valurile de inundaţii nu mai contenesc. Blestem sau nu, trebuie să analizăm prestaţia instituţiilor statului.

Dacă până în 2004, autorităţile nu au avut un plan efectiv de apărare contra inundaţiilor, decât minime lucrări de întreţinere a digurilor, în 2005 natura a lovit crâncen. Din acel moment au apărut primele măsuri concrete de evaluare şi contracarare a riscurilor de inundaţii.

Sub guvernarea Tăriceanu a demarat finanţarea substanţială a acestor lucrări de intervenţie asupra bazinelor hidrografice cu probleme. Lista de probleme a fost însă prea mare pentru a fi rezolvate până în 2008.

Schimbarea guvernului în 2008 a adus cu sine sistarea acestor lucrări. Astfel a apărut discuţia cu banii daţi de Tăriceanu pentru diguri dar care au fost redirecţionaţi către săli de sport de exemplu. Se vede treaba că datoriile electorale erau mai greu de plătit din devieri de cursuri ale râurilor sau din diguri făcute la timp şi nu în condiţii de inundaţii catastrofale.

Suntem martori de circa 2 săptămâni la o cursă a autorităţilor pentru umplerea sacilor de nisip, măsură efemeră dar şi avantajosă financiar. În condiţii de urgenţă, legea spune că încredinţarea lucrărilor de îndiguire, în cazul de faţă, se face prin negociere directă.

În acest timp, Preşedintele, îşi găseşte puterea de a certa sinistraţii dar şi pentru a servi, cu tot dichisul, o porţie de fasole cu militarii detaşaţi la construirea de diguri.

Niciun comentariu: