luni, 26 iulie 2010

Haos total pentru Bucureşti

Subiectul reorganizării modului de administrare al Bucurestiului şi eventual al zonei metropolitane Bucuresti – Ilfov este readus în discuţie de către prefectul capitalei, domnul Mihai Atănăsoaie. Astfel, descoperim că există în acest moment o propunere, într-o formă incipientă, aflată în dezbatere privind administrarea Bucureştiului.

Afirmaţia prefectului Capitalei este specifică actualei guvernări. Forma invocată de prefect nu este publică, deci nu este supusă unei dezbaterii largi şi transparente decât poate cu excepţia forurilor interioare ale PDL-ului.

Propunerea prin care mai întâi organizăm administraţia Bucureştiului după care, printr-o lege separată, organizăm regiunea Bucureşti – Ilfov, este lipsită de orice simţ practic. Este ca şi cum renovezi o cameră şi după, hotărăşti să renovezi tot apartamentul!

Din declaraţia prefectului reiese interesul crescut al PDL pentru alegerea şi împărţirea viitoarelor posturi şi a resurselor financiare, care în cazul Primăriei Municipiului Bucureşti reprezintă circa 35% din PIB-ul României; mai mult decât atât, se urmăreşte chiar eliminarea posibilităţii ca decizia privind destinaţia fondurilor să se facă de către factorii deliberativi aflaţi mai aproape de comunitate.

Practic, în loc să pornim de la principiile descentralizării şi subsidiarităţii, folositoare cetăţeanului, constatăm că PDL-ul, prin reprezentantul guvernului Boc în teritoriu, caută soluţii de centralizare a deciziei, astfel încât banii publici să fie direcţionaţi “bine”.

Niciun comentariu: