miercuri, 4 august 2010

Programul a murit! Trăiască programul!

Programul de reabilitare a blocurilor, aşa cum îl ştim, este MORT de facto. Demarat cu surle şi trâmbiţe, programul a eşuat lamentabil după doar 1 an şi jumătate din cauza lipsei de fonduri, deşi oficial încă nu se recunoaşte această stare de fapt.

Cu doar 5 luni în urmă, doamna Udrea, în calitatea sa de ministru al dezvoltării, se angaja că va finanţa reabilitarea a zeci de mii de locuinţe în toată ţara.

Însă surpriză: de curând a fost anunţat un alt program de reabilitare termică prin care asociaţiile de proprietari sunt invitate să îşi finanţeze în proporţie de 90% reabilitarea apartamentelor prin credite pe 5 ani. Singura contribuţie a statului, minimă de altfel, constă în garantarea împrumutului făcut de asociaţia de proprietari şi plata dobânzii aferente împrumutului. Nimic mai mult.

Iată că bunele intenţii ale guvernului şi-au găsit sfârşitul. Pentru a nu-şi pune în cap asociaţiile de proprietari înscrise cu multe eforturi în program, guvernul a ales să păstreze în vigoare ambele forme ale programului.

Acum vin şi vă întreb eu: dacă aţi avea de ales între a vă cumpăra dumneavoastră un autoturism în rate şi a primi aproape gratuit maşina, ce aţi alege? Mai ales dacă aveţi şi un salariu redus cu 25% sau un TVA de 24% de plătit…

Programul de reabilitare termică a fost la fel de bun ca şi programul prima casă. Ambele au murit ca tinere speranţe!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Asa mor mai toate programele

Anonim spunea...

Din pacate asa este. Se pare ca avem o mare problema cu stabilirea prioritatilor mai ales in conditii de criza. Personal consider ca prima varianta a programului mai dinamiza putin sectorul de constructii. Unde mai pui ca acest sector economic s-a lovit si de incapacitatea de plata a statului pe alte lucrari contractate.