luni, 26 octombrie 2009

Suntem normali sau nu?

Cand am citit pentru prima data “Manifestul bunului simt” lansat de catre Crin Antonescu, am incercat sa privesc acest decalog valoric prin prisma omului Cornel Pieptea si nu prin prisma deputatului PNL Cornel Pieptea.

Sunt constient de faptul ca optiunea pentru alegerea drumului in viata apartine fiecaruia in functie de structura sa valorica. Din acest punct de vedere nu exista valori rele sau bune, ci exista modalitati diferite de atingere a scopurilor personale.

Cu siguranta startul luat de Crin Antonescu in perioada oficiala de campanie este unul mai demn decat in perioada de precampanie. Avem un candidat care face 100% o altfel de campanie. Ma regasesc in totalitate in decalogul propus de Crin Antonescu si sper ca acest decalog va fi urmat de actiuni care sa il confirme.

Cum construim ROMANIA BUNULUI-SIMT:

1. BUN-SIMT INSEAMNA SA NU-TI UITI PARINTII.

2. SPUNETI NU VIOLENTEI.

3. NU INCHIDETI OCHII LA FURTURI.

4. REFUZATI MINCIUNA.

5. NU INSTIGATI LA URA SI LA INTOLERANTA.

6. NU VA MAI GRABITI SA VA IMBOGATITI PESTE NOAPTE.

7. HAIDETI SA NE REZOLVAM PROBLEMELE CU TRECUTUL.

8. MODELUL CORECT

9. VORBITI UNII CU CEILALTI.

10. AJUTATI-I PE CEI DIN JURUL VOSTRU.

Ce inteleg eu din acest decalog? Trebuie sa facem din dialogul critic-constructiv o arma principala a democratiei, din transparenta si meritocratie principii de urmat in cariera, din ratiune, calm si solidaritate scopuri in relatiile cu ceilalti oameni. Nu trebuie sa fim indiferenti, violenti, mincinosi si complici la agresarea celor de langa noi.

Salut aceasta initiativa a liderului liberal si sper ca in decembrie sa constatam ca aceast manifest a reusit sa sensibilizeze cetatenii nu numai pentru campania electorala.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Sa inteleg ca Crin Antonescu e un fel de Dumnezeu si tu un fel de Moise?

Cornel Pieptea spunea...

Crearea unui set de 10 reguli de bun simt nu inseamna asumarea identitatii divine. Este, repet, un set de valori dupa care se ghideaza un candidat, valori pe care intamplator le impartasesc si eu.

adrian calbajos spunea...

salut ! mi-ar fi placut ca acest set de reguli sa fie accptat de catre toti candidati.se pare ca romani au inceput sa se dea in vand dupa violenta verbala si fizica.avem nevoie de o campanie decenta, de un Presedinte diplomatic, negociator,care sa-ne Reprezinte! Bafta maxima !

Anonim spunea...

O societate functionala se ghideaza dupa niste reguli. Daca d-l Antonescu si-a stabilit un set de reguli nu inseamna ca este Dumezeu, inseamna ca este un om normal care, cu siguranta, nu este tot timpul beat! Succes si nu succesuri!
Doamne Ajuta!

Anonim spunea...

Folosind cuvantul decalog, ce are ca definitie "Cele zece porunci religioase și morale din Vechiul Testament", ati facut direct referire la indentitatea divina.

Cu respect, acelasi prim Anonim.