marți, 27 octombrie 2009

Avem nevoie de oameni competenti ?

Unul dintre principiile promovate cu insistenta de catre democrat-liberali este acela al crearii conflictelor. Discutiile normale pe marginea unor teme cum ar fi legea salarizarii unice au fost transformate in adevarate campanii de identificare a celor cu venituri mari. Desi sustin eliminarea veniturilor nejustificat de mari din sistemul de stat, parerea mea este ca, in contextul actual al crizei, modul conflictual in care se incearca rezolvarea acestor probleme ale sistemului de salarizare face ca poporul sa fie impartit in doua categorii : beneficiari si contributori. Fiecare din aceste categorii ii privesc cu dusmanie pe cei din cealalta categorie.

Ceea ce insa nu pot sa accept este aplicarea la extrem a acestui concept. Este bine stiut ca venituri mai mici inseamna in mod implicit si oameni mai putin competenti. Oameni mai putin competenti in anumite domenii ale sistemului de stat, spre exemplu angajatii din Banca Nationala a Romaniei poate insemna demolarea celei mai de prestigiu institutii de dupa ’89, institutie ce a contribuit de mai multe ori la mentinerea tarii pe linia de plutire in momente economice mai dificile.

Poate pe termen scurt aceasta masura a parlamentarilor PD-L de scadere a veniturilor, indiferent de pregatirea angajatilor si de institutia in care lucreaza, aduce mici beneficii financiare, insa cu siguranta pe termen mediu si lung activitatea Bancii Nationale a Romaniei, a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si a Comisiei de supraveghere a pensiilor private - in conditiile plecarii personalului cu pregatire corespunzatoare - ar aduce mari deservicii Romaiei alterand calitatea deciziilor luate de aceste institutii.

Niciun comentariu: