joi, 24 septembrie 2009

Cum se vad drumurile pe hartie....mii de kilometri

Astazi am aflat ca unul din punctele aflate in programul de guvernare al PDL este pe cale sa se realizeze. Astfel, executivul a aprobat ieri memorandumul in care este prevazut sa se modernizeze in urmatorii ani 10.000 km de drumuri judetene. Aceasta decizie, aparent imbratisata de catre toti romanii, ne da speranta ca vom avea drumuri mai bune. Totusi la o privire mai atenta sunt cateva elemente ce trebuie precizate.

In Romania avem mai multe categorii de drumuri, cele mai utilizate pentru transportul rutier fiind cele nationale. Drumurile judetene sunt cele destinate traficului interjudetean, deloc neglijabil, dar aflate in administrarea consiliilor judetene. Aceasta decizie de centralizare aduce cu sine si cateva intrebari: vom investi la fel de mult, indiferent de culoarea politica a consiliului judetean? vom tine cont de cat de gospodari au fost conducatorii judetului ? stie mai bine ministerul decat fiecare conducere judeteana ce drumuri sunt necesare pentru a fi reabilitate ? are cineva nevoie de « comision » la centru ?

In orice caz, este cert ca aceasta decizie nu respecta principiul descentralizarii invocat ca deziderat de catre intreaga clasa politica.

Acest memorandum se constituie doar intr-o simpla declaratie de intentie, o declaratie politica, ca multe altele ale actualului guvern. Pentru a sustine aceasta afirmatie am sa va dau un singur argument suficient de solid: pentru acest program de investitii multianul nu este prevazuta sursa de finantare, deci nu se poate implementa. Practic guvernul va demara programul atunci cand va avea fonduri disponibile, si la cum arata guvernarea acum, cu siguranta nu se va realiza in anii urmatori.

Am cautat sa gasesc motivatia adoptarii acestui memorandum. Initial am crezut ca a fost aprobat pentru a obtine voturile cetatenilor din judetele unde sunt planificate investitiile, dar de fapt cred ca se incearca ascunderea lipsei de realizari a Ministerului Transporturilor.

Niciun comentariu: