marți, 29 septembrie 2009

Criza noastra cea de toate zilele

In ultima perioada asistam la jocul de-a criza oferit de cele doua partide ale coalitiei aflate la guvernare.

Desi in urma cu mai bine de 9 luni, parintele acestei « marete realizari », actualul Presedinte al tarii ne asigura ca aceasta este singura formula de guvernare ce va pune interesele tarii mai presus de orice si care va asigura o trecere usoara peste perioada de criza.

Constatam azi ca, de fapt, singura motivatie a celor doua partide aflate la guvernare a constituit-o accesul la resursele guvernamentale.

Decizia de asumare a raspunderii guvernamentale pentru trei legi in aceeasi zi, deciziile dubioase ale unor ministrii, amenintarile cu remanierea etc. constituie elemente ce in opinia majoritatii observatorilor impartiali, din afara clasei politice, vor adanci starea de criza in care se afla tara.

Personal sunt de acord cu acest punct de vedere. Criza guvernamentala va potenta criza economica. Efectele nu vor intarzia sa apara; bursa si cursul de schimb au reactionat nefavorabil pentru economie inca de ieri. Interventiile de ieri de pe piata ale Bancii Nationale au limitat o catastrofa in raportul de paritate dintre leu si moneda europeana.

De aceea cred ca este necesar ca, cel putin pana la alegerile prezidentiale, partidele din Parlament ar trebui sa incheie un angajament in interesul tarii si sa lase pentru doua luni tara in mana unui guvern de tehnicieni.

In acest fel am putea evita suspiciunile asupra fraudarii alegerilor de catre Nica sau Blaga, de catre PSD sau PDL si, cu siguranta, cineva ar guverna aceasta tara nu doar prin sedinte de guvern si declaratii politice, ci prin masuri pentru depasirea crizei economice.

Niciun comentariu: