luni, 31 august 2009

Nu avem dreptul de a vorbi

Incepe o noua sesiune parlamentara, cea de a doua a mandatului 2008-2012, sesiune ce va fi marcata cu siguranta de tentativa guvernantilor de a minimiza atributiile Parlamentului referitoare la dezbaterea si amendarea propunerilor legislative.
Coalitia Pdl-Psd aflata la guvernare, sustinuta confortabil de peste 70% dintre deputati si senatori, nu a demonstrat in prima sesiune ca poate sustine in dezbaterile Parlamentului si in cele publice masurile adoptate.
De aceea, pentru a evita noi situatii dificile, guvernul Boc a hotarat ca in aceasta toamna sa isi asume raspunderea pe un pachet de legi, legi ce afecteaza toate domeniile de activitate: restructurarea agentiilor publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri, legea salarizarii unice si legile educatiei.
Cu siguranta nici una dintre aceste legi nu poate fi considerata prioritara in fata celeilalte toate avand o importanta deosebita. De aceea este greu de inteles, in conditiile sustinerii din Parlament, frica actualilor guvernanti de a suspune aceste legi dezbaterilor publice.
Experienta a demostrat ce de cele mai multre ori amendamantele propuse in dezbateri au fost acceptate si sustinute de catre initiatori desi nu fusesera prinse in proiectul initial de lege.
Eu cred ca rolul meu, ca deputat ales uninominal intr-o circumscriptie electorala, este acela de a promova si sustine interesele categoriilor socio-profesionale din acea circumscriptie, acela de a sustine in dezbateri propunerile cetatenilor din colegiul in care am fost ales. Ori, in conditiile actuale, guvernul imi refuza acest drept, si mai ales refuza acest drept cetatenilor pe care ii reprezint.
Acest mod de a face politica aduce atingere statului de drept si drepturilor pe care cetatenii acestei tari le au prin Constitutie.



Niciun comentariu: