joi, 13 august 2009

Masuri pe fuga ale unui guvern disperat

Vizita reprezentantilor FMI si concluziile prezentate de catre acestia au pus guvernul Boc in fata adevarului dur, anticipat inca de acum cateva luni de catre reprezentantii patronatelor: masurile de crestere a fiscalitatii au dus, de fapt, la scaderea veniturilor la bugetul de stat, in special prin celebrul impozit forfetar.

In aceste conditii, fara masuri de incurajare a mediului economic privat, singura solutie vazuta de guvernul Boc este de scadere a cheltuielilor cu salariile si cu cheltuielile materiale. Chiar si in cazul reducerilor de personal, lucrurile nu sunt ceea ce par: guvernul va reduce doar aparent numarul angajatilor din administratie, cifrele anuntate de catre ministere pana in acest moment facand referire in principal la desfiintarea unor posturi vacante, deci neocupate si neplatite. Unde este reducerea de cheltuieli ? Doar pe hartia guvernului, intr-un alt gest de sfidare.

O alta modalitate aleasa de guvernanti pentru atingerea obiectivului de reducere a cheltuielilor bugetare este de a obliga personalul din sectorul public sa isi ia 10 zile de concediu fara plata in ultima parte a anului. Masura va avea cu siguranta efect doar pe termen scurt, urmand ca in anul 2010 sa fie facute concedieri in masa. Economiile realizate astfel sunt anulate insa prin cresterea cu 2% a punctului de pensie. In spatele acestei masuri exista o realitate si mai dura: in cele 10 zile de concediu fara plata, nici angajatorul si nici angajatul nu isi mai platesc contributiile la asigurarile sociale, pe termen lung insemnand o si mai mare presiune pe bugetul de stat.

Argumentele in favoarea contestarii masurii amintite sunt multiple. O sa dau doar exemplul primariilor: exista primarii de sector din Bucuresti care, cu 250 de angajati, deservesc acelasi numar de locuitori ca multe primarii mai mici din tara dar care au 450 de angajati. Crede cineva ca este corect sa trimiti in concediu fara plata un numar egal de angajati din fiecare primarie ? Oricum aceasta decizie a guvernului incalca principiul autonomiei locale.

Un alt aspect interesant ce ramane de urmarit este ce vor face copiii in zilele in care profesorii vor fi in concediu fara plata sau bolnavii in zilele in care doctorii vor fi in concediu fara plata.

Este evident ca aceasta masura este una luata pe fuga de guvernul Boc pentru a primi banii de la FMI si pentru a acoperi nevoia de finantare extrem de mare din aceasta perioada.

Eu unul cred ca preocuparea guvernantilor trebuie orientata spre cresterea veniturilor la bugetul de stat in primul rand prin masuri de relaxare fiscala si cresterea gradului de colectare.

Niciun comentariu: