luni, 13 iulie 2009

Razboiul comisiilor

Desi sesiunea legislativa de primavara s-a terminat, la Camera Deputatilor activitatea continua in cadrul celebrelor comisii de ancheta. Una pentru un ministru de la PDL (doamna Ridzi) si una pentru un ministru de la PSD (domnul Nemirschi).

Prima comisie infiintata (cazul Ridzi) are ca obiect anchetarea modului in care au fost atribuite contractele privind organizarea Zilei Tineretului din data de 2 mai. Ancheta a confirmat multe din suspiciunile de afaceri necurate semnalate de presa, in acest caz fiind vorba de aproximativ 700.000 euro, bani publici, atribuiti preferential unor firme cvasi-inexistente. Problemele sunt legate atat de eficienta cheltuirii banilor publici intr-o perioada de criza, dar si de obiectul contractului : se pare ca aceste sume de bani au fost folosite pentru achizitionarea de publicitate mascata in favoarea unor personaje politice precum Monica Iacob Ridzi si Elena Basescu, sub pretextul oficial al achizitionarii unui pachet de organizare a concertelor sustinute cu ocazia Zilei Tineretului.

Acest « pachet de organizare » include atat inchirierea echipamentelor necesare (scena, lumini, sonorizare), plata artistilor cat si achizitionarea unui mod de organizare a evenimentului. Se pare insa ca echipamentul si artistii au fost platiti de catre partenerii evenimentului, iar Ministerul Tineretului si Sportului a folosit banii de fapt pentru cumpararea de spatii publicitare in mass-media.

Chiar saptamana trecuta am participat la o zi de audieri in acesta comisie si trebuie sa va spun ca documentele prezentate de catre doamna ministru ridica serioase semne de intrebare in privinta legalitatii cheltuirii banului public. Indiferent de verdictul comisiei sau al justitiei este clar pentru toata lumea ca demisia doamnei Ridzi ar fi un gest onorabil.

In Marea Britanie au demisionat ministrii doar pentru simplu fapt ca au primit bilete la spectacole de opera din partea unor firme ce aveau contracte cu statul.

In fata acestui scandal imens strategia PDL-ului a urmarit de la inceput sa creeze o diversiune, pentru abaterea atentiei de la cazul Ridzi, prin suspectarea oricarui ministru de la PSD pentru o fapta asimilata coruptiei.

Numai ca PSD-ul a inteles acest lucru si a aruncat momeala cu contractul de la Ministerul Mediului, semnat de catre domnul Nemirschi. Spun ca cei de la PSD au aruncat momeala, deoarece stiau ca domnul Nemirschi nu a incalcat nici o lege ci, cel mult, poate fi acuzat de folosirea nerationala a banilor pe timp de criza.

Comisia de ancheta verifica, si in acest caz, procedura de achizitie pentru servicii de publicitate in cadrul Programului Operational Sectorial de Mediu – axa prioritara 3 „Reducerea poluarii si diminuarea efectelor schimbarilor climatice prin restructurarea si reabilitarea sistemelor de incalzire urbana pentru atingerea tintelor de eficienta energetica in localitatile cele mai poluate”.

Contractul, in valoare de aproximativ 500.000 de euro a fost castigat de catre firma ARS ADVERTISING SRL prin incredintare directa, justificandu-se ca aceasta atribuire face de fapt parte dintr-un contract mai mare pentru care s-a organizat licitatia publica in anul 2008.

Sunt membru al acestei comisii si din documentele prezentate pana acum, pot sa va spun ce cred eu : contractul, desi are mici puncte in care poate fi atacat, este unul ce respecta procedura de achizitie prevazuta de lege. Contractul are o mara incarcatura de imoralitate, mai ales in conditiile crizei economice prin care trecem, si in care 500.000 Euro pentru publicitate reprezinta un gest de sfidare.

Toate aceste scandaluri nu fac decat sa creasca dezgustul cetatenilor fata de clasa politica, fiind niste rafuieli electorale intre partidele aflate in coalitia de guvernare, incapabile sa gaseasca solutii pentru problema reala a societatii – criza economica.


Niciun comentariu: