miercuri, 1 iulie 2009

Un presedinte ‘prea priceput’ sau un prim ministru ‘incapabil’?

Intr-o iesire publica de astazi Presedintele tarii ne-a asigurat ca “ma voi plimba pe santiere si macar si din curiozitate o sa merg pe aceste santiere. (...) Ma voi deplasa sa vad ce se intampla cu cele 9 miliarde alocate investitiilor", a spus Basescu. La prima vedere aceasta pare o declaratie normala a unui om de stat.

Totusi pentru cei care cunosc atributiile presedintelui si ale premierului aceasta declaratie nu face dacat sa confirme starea de fapt cu care se confrunta Romania. O stare conflictuala intre institutiile statului, cu un presedinte care prin interferentele sale creeaza haos si incertitudine, fiind pe rand prim-ministru, presedinte al CSM, presedinte al PDL, sef al CSAT si alte multe functii in comitii si comitete.

In activitatea mea de deputat al Parlamentului Romaniei, nu am facut din atacurile la presedinte un mod de a face politica. Este cert insa ca acesta isi depaseste atributiile conferite de Constitutie. Iata care sunt acestea, conform legii fundamentale a statului roman:

CAPITOLUL II - PRESEDINTELE ROMANIEI

ARTICOLUL 80: Rolul Presedintelui

1. Presedintele Romaniei reprezinta statul roman si este garantul independentei nationale, al unitatii si al integritatii teritoriale a tarii.

2. Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice.

ARTICOLUL 91: Atributii in domeniul politicii externe

ARTICOLUL 92: Atributii in domeniul apararii

ARTICOLUL 93: Masuri exceptionale

ARTICOLUL 94: Alte atributii:
a) confera decoratii si titluri de onoare;
b) acorda gradele de maresal, de general si de amiral;
c) numeste in functii publice, in conditiile prevazute de lege;
d) acorda gratierea individuala.


Eu unul consider ca aplecarea presedintelui catre domenii ce nu fac parte din atributiile sale reprezinta un lucru grav, o incalcare a legii, fapt pentru care exista si sanctiuni. Din ratiuni pur electorale, domnia sa si partidul din care face parte, desi este Presedinte al statului, intreprind doar actiuni de imagine cu grave efecte insa in planul stabilitatii mediului social intern.


Mai evident decat atat, dar si mai deranjant, este faptul ca detinatorul de drept al acestor sarcini, adica premierul, este depasit de situatie. Prin declaratia acestei zile, practic si Presedintele confirma realitatea dureroasa : guvernul nu gestioneaza corespunzator situatia investitiilor (atat de mult anuntate ca motor al iesirii din criza, dar care nu vor mai exista intrucat rata incasarilor la bugetul de stat scade dramatic de la luna la luna).


Domnule Basescu, Romania este in pragul colapsului total (incapacitatea de plata a pensiilor si a salariilor, falimentarea IMM-urilor, grad de indatorare exagerat si periculos a statului).

Fiti macar odata in viata responsabil!

Niciun comentariu: