luni, 18 mai 2009

Basescu se retrage

Nu mai departe de ziua de ieri, domnul Traian Basescu, un garant al impartialitatii institutiei Presedintelui, a navigat intr-un adevarat maraton electoral, mascat evident: dupa ce a ales gospodarul de frunte al Maramuresului a revenit la Palatul Cotroceni.

In curtea palatului, domnia sa a facut cateva poze cu cetatenii care venisera sa vada cum se traieste bine; macar cu o poza sa se aleaga si ei din tot sloganul dansului. Dornic de a fi in centrul atentiei, domnul Presedinte a participat apoi, in curtea palatului, la o emisiune televizata difuzata de Trustul Vantu, pardon Realitatea- Catavencu.

Cu aceasta ocazie, am vazut inca o data duplicitatea editoriala a acestui trust si servilismul moderatorilor emisiunii. Dar nu despre asta as vrea sa vorbesc, ci despre cateva dintre profetiile prezindentiale.

1. ”Daca vom avea un derapaj, adica un şomaj de peste 10%, nu voi mai candida...” (Traian Basescu).

Aceasta este una dintre afirmatiile cu cantec ale presedintelui. De ce cu cantec? Pentru ca lipsesc termenul de realizare si realismul afirmatiei. Cand va trebui somajul sa depasesca 10% pentru ca presedintele sa nu mai candideze pentru un nou mandat? S-ar subintelege ca pana in toamna.

Cred ca acest prag asumat nu este unul responsabil din punct de vedere politic. Este cunoscut faptul ca in perioada de vara, prin activitatea turistica se diminueaza semnificativ o parte a somajului si anume somajul sezonier. Aceasta scadere nu este insa una sanatoasa economic. Pe de alta parte, ma intreb la ce fel de somaj se gandeste presedintele?

In acest moment rata declarata a somajului este de 5,7%. Sunt convins insa ca acest indicator este mult mai mare, o buna parte a fortei de munca neocupate alegand sa nu mearga sa declare la Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca statutul de somer. In plus exista o componenta semnificativa, reprezentata de absolventii de institutii de invatamant, care, nu au avut inca un loc de munca, si care contribuie consistent la cresterea fortei de munca neocupate.

Asadar domnule Basescu cred ca realizarea profetiei dumneavoastra este mult mai aproape decat credeti. Sunt convins insa ca, si de aceasta data, veti gasi resursele necesare pentru a reveni asupra acestei decizii de nu mai candida. Nu ar fi pentru prima data.

In plus, efectele politicilor dezastruoase ale guvernului Boc isi vor face din plin simtita prezenta abia la inceputul anului viitor si ca atare rata somajului va exploda abia in primul trimestru din 2009. Amintesc aici doar impozitul forfetar care va distruge treptat IMM-urile, rezultand un mare numar de someri.

2. “In plus atatea tone de jigniri am primit in intreg mandatul meu, incat sincer va spun, ca si asupra acestui punct este de reflectat…” (Traian Basescu)

Domnule presedinte, vorbiti de faptul ca primiti jigniri cu “tonele”. Imi permit sa va reamintesc un vechi proverb romanesc care spune “ce tie nu iti place, altuia nu-i face”. Peste cativa ani, una din intrebarile la proba de istorie din cadrul Bacalaureatului va fi: Care este presedintele de tara care a folosit pentru prima data urmatorii termeni: gaozar, pasarica, tiganca imputita etc? Oare vreti sa smulgeti din nou lacrimile electoratului din postura de victima injurata? Din decembrie veti intra in istorie.

3. “...Imi pot permite sa stau linistit si sa privesc....” (Traian Basescu)

Cine a urmarit interviul de ieri, isi putea da seama clar ca Presedintele se referea la aspectul financiar al afirmatiei. Cu alte cuvinte, domnia sa a atins un nivel de confort material care ii permite sa stea linistit pana la adanci batranete. Ne intrebam, oare salariul de presedinte ii permite domnului Basescu sa munceasca benevol in slujba tarii, dupa ce nu va mai fi presedinte din decembrie 2009 sau stea linistit deoparte? (conform spuselor sale). Salariul presedintelui Romaniei este de doar 5000 Ron/luna.

Niciun comentariu: