marți, 28 aprilie 2009

Creati presiune pe alesi !

Prima jumatate a saptamanii o petrec la Camera Deputatilor. Luni, marti si miercuri avem zi de plen pentru votul pe articole, pentru votul final si pentru dezbaterile in Comisia de Industrie si Servicii.
Desfasurarea sedintelor in plen are o preponderenta conotatie politica, aparatul de vot al coalitiei reusind, nu intotdeauna conform regulamentului Camerei, sa adopte proiectele de hotarare.
Din fericire, in comisie, discutiile depasesc apartenenta politica si reflecta experienta fiecaruia dintre deputatii alesi. In acest fel, din dezbarerea comisiei, reies de cele mai multe ori amendamente utile pentru fiecare proiect de hotarare.
Dezbaterea in sedinta comuna a celor doua camere ale Parlamenului a proiectului de lege privind rectificarea bugetara a avut o deosebita incarcatura politica.
Este evident ca, dupa doar patru luni, politica economica si fiscala a guvernului PDL-PSD reprezinta un esec, iar parlamentarii coalitiei de guvernare au pierdut deja contactul cu cetatenii.
Astfel, incapacitatea guvernului de a stabili masuri pentru dezvoltarea economica si implicit pentru cresterea sumelor colectate la buget, ii pune pe parlamentarii coalitiei in situatia de a sustine masuri impotriva cetatenilor. Astfel, masina de vot din Parlament a ajuns sa sustina masuri de crestere a fiscalitatii pentru angajati/angajatori si de reducere a bugetelor ministerelor ca un mod de a depasi criza.
Revenind la programul meu, a doua jumatate a saptamanii o petrec in legatura stransa cu locuitorii sectorului 6. Mare parte dintre ei nu inteleg foarte bine mecanismele functionarii economiei. In acest fel ajung sa raspund la intrebari de genul : Cum este posibil sa primim mariri de pensie de doar 2 lei, adica 2 paini ? Cum este posibil ca Parlamentul sa aprobe masuri de crestere a impozitelor in conditiile in care numarul somerilor creste pe zi ce trece ? Daca oamenii raman fara locuri de munca, cine o sa mai plateasca impozitele ? Cine o sa mai contribuie la fondul de pensie ? Cum este posibil ca Parlamentul sa lase ministerele fara bani pentru salarii si pentru investitii? Cum este posibil ca Parlamentul sa lase administratia locala fara finantare pentru proiectele deja incepute?
Anul acesta este unul in care presiunea societatii civile asupra decidentilor politici trebuie sa atinga cote maxime. Monitorizarea continua venita din partea societatii civile poate asigura sau limita tendintele abuzive venite din partea guvernantilor. Numai in acest fel parlamentarii vor ezita sa voteze legi care sunt impotriva cetatenilor, legi care pot afecta grav economia Romaniei, dar care sunt in folosul grupurilor de afaceri apropiate Guvernului Boc, atat de mult blamate de catre presedintele Basascu pe perioada mandatului guvernului anterior.

Niciun comentariu: