miercuri, 22 aprilie 2009

Avem nevoie de un Presedinte competent si corect !

Evolutia clasei politice de dupa evenimentele din ’89 a fost departe de asteptarile cetatenilor ce au luptat pentru schimbarea regimului comunist. La fiecare patru ani, pe langa politicienii formati la scoala de cadre Stefan Gheorghiu, in Parlament au luat izbutit sa intre si alesi care nu au avut nici o legatura cu regimul comunist si cu modul de gandire al acestuia.
Toamna lui 2008, in care pentru prima data parlamentarii au fost alesi uninominal, a adus in Camera Deputatilor un procent de tineri considerabil crescut fata de mandatele anterioare. Cunoscand mentalitatea tinerilor, categorie din care fac parte si eu, pasesc zilnic spre Parlament cu speranta ca activitatea acestuia va fi in concordanta cu legile, regulamentele si mai ales cu moralitatea atat de lipsita clasei politice.
Activitatea curenta este insa departe de ceea ce ar trebui sa fie: persoana care conduce in mod curent sedintele Camerei Deputatilor si anume Presedintele Camerei Deputatilor, doamna Roberta Anastase, respecta probabil regulamentul intern al partidului din care face parte, uitand ca Presedintele Camerei este de fapt un garant al legilor din Romania. Nu este normal ca Regulamentul, adoptat prin hotarare a Camerei Deputatilor si publicat in Monitorul Oficial, deci care are caracter de lege, sa fie considerat de doamna Alma drept consultativ.
Conform acestuia, votul final asupra legilor se face cu cartela magnetica si nu prin ridicarea mainii ; chiar si asa, prin aceasta procedura si sub atenta obladuire a doamnei Roberta nu se numara efectiv voturile deputatilor ci se anunta pur si simplu rezultatul dorit de guvernul Boc.
Doamna Presedinte, atunci cand constata ca deputatii coalitiei de guvernare PDL-PSD nu sunt prezenti in sala de sedinte, trece de la un sistem de vot la altul fara a cere macar aprobarea celor prezenti. In felul acesta, desi in sala sunt doar 100 de deputati, proiecte de legi ce au nevoie de votul a jumatate plus 1 din numarul total de alesi, trec fara nicio problema.
Anumite legi, pe care partidul (PDL) doamnei Presedinte nu le poate adopta sau respinge dupa caz, sunt retrimise la comisii prin bunavointa acesteia fara a respecta legea; acest lucru este posibil legal numai daca legea in cauza are raport final de la comisie iar la discutia din plen pe articole exista puncte de vedere diferite. Nicidecum nu poate fi trimis la comisie un proiect la care nu s-a ajuns nici macar la capitolul de discutii generale.
Deasemenea, pauzele de consultari se acorda de catre Presedintele Camerei la solicitarea unuia dintre liderii grupurilor partidelor politice parlamentare si nu atunci cand, din necunoastere procedurala sau ignoranta, doamna Presedinte intrerupe sedintele invocand pauza de consultari intrucat un proiect de lege nu are rezultatul dorit de partidul sau. Exemplele pot continua si nu sunt deloc onorante.
Eu unul nu reusesc sa inteleg de ce dintre toti tinerii alesi in Camera Deputatilor a fost promovata acesta persoana care nu cunoaste sau care nu poate ori nu vrea sa aplice Regulamentul si Constitutia!
Nu reusesc sa inteleg care este interesul PDL-ului in a promova un tanar ce nu poate face fata sarcinii atribuite !
Nu reusesc sa inteleg care poate fi rostul in a strica imaginea tinerilor din Camera Deputatilor, promovand o persoana nepregatita profesional !
Astfel de numiri, indiferent de partidul din care provin, nu fac altceva decat sa arunce cu noroi in noua clasa politica tanara emergenta. Este o rusine fata de toti tinerii bine pregatiti profesional care doresc sa faca din Parlament o institutie ce lucreaza pentru cetateni.

Niciun comentariu: