miercuri, 21 ianuarie 2009

Oare, unde se vor duce banii bugetului anul acesta?

Odata cu stabilirea sumelor ce vin de la bugetul de stat (sume defalcate, subventii) se pot previziona veniturile bugetelor locale. Asadar, se poate stabili cu aproximatie care vor fi bugetele capitalei, respectiv al sectorului. Ulterior, pe baza propunerilor de cheltuieli in functie de politicile si strategiile sectoriale si locale se stabilesc cheltuielile ce urmeaza sa fie efectuate in anul respectiv. Practic insa, inainte de a trimite propunerile catre ordonatorul principal de credite (primarul) sefii directiilor sunt informati, neoficial, de sumele aproximative de care dispun.
In aceste conditii urmaresc de ceva vreme site-ul PMB pentru a vedea Programul Coordonator Anual 2009 pentru Municipiul Bucuresti (de executie a lucrarilor de infrastructura-tehnico-edilitare si stradale ).
Il puteti consulta si dumneavostra la adresa:
http://www4.pmb.ro/wwwt/avize/program_coordonator-2009.pdf.

O analiza rapida a acestuia arata ca investitiile in acest domeniu sunt destul de reduse atat din partea PMB cat si din partea PS6. Sunt foarte multe strazi din Militari care necesita o interventie rapida din partea autoritatilor pentru reabilitare. Vreau sa dau un singur exemplu : strada Calea Apeductului tronson Virtutii-Cetatea de Balta, strada care nu are nici canalizare, nici asfalt. Din pacate nu este singura.
In aceste conditii cred ca este de datoria autoritatilor ca inainte de a propune acest program de reabilitare pe anul 2009 sa tina cont si de solicitarile contribuabilor, iar a primarilor de a aloca resurse financiare sporite pentru realizarea cat mai multor astfel de interventii.
Totusi sunt convins ca raspunsul va fi NU EXISTA BANI. Banii sunt, sunt de la Uniunea Europana si se numesc fonduri structurale. Problema este insa de resurse umane slab calificate, ca sa nu spunem altfel. Cu alte cuvinte oamenii care ar trebui sa aduca finantari europene nu au nicio treaba cu acest domeniu. Oricum este mai greu sa scrii un proiect viabil decat sa te imprumuti pur si simplu de la banca.
Si oricum, daca ai ceva bani pentru strazi, e mult mai usor sa reabilitezi niste strazi perfect functionale decat sa faci o strada noua din temelii.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Virgula aia din titlu...nu sta bine :)