vineri, 6 aprilie 2012

Un semn de normalitate!

Democrația ca sistem de organizare politică înseamnă, înainte de toate, respect; respectul față de drepturile și libertățile fiecărui individ, respectul față de normele sociale (legi) văzute ca un sistem de armonizare a intereselor diverse și de multe ori conflictuale ale actorilor sociali, respectul față de regulile unui cod etic, de multe ori nescris dar împărtășit de societate, respect, respect, respect…

Recitind acest prim paragraf al articolului meu îmi dau seama, încă o dată, că democrația din România nu are nimic de a face cu aceste deziderate frumoase.

Și totuși ceva s-a întâmplat în cursul zilei de ieri care mă face să cred că la un moment dat respectul va reveni și în democrația noastră. La doar câteva ore după ce instituțiile statului au oficializat acuzațiile la adresa ministrului mediului, domnul  Laszlo Borbely, acesta și-a prezentat demisia.

Un gest scurt, percutant, fără teatru…Evident că amatorii de cancanuri au început să argumenteze în sensul recunoașterii propriei vinovății prin gestul fostului ministru, aceiași, care în cazuri similare, țipau după demisii, normalitate, etică…Ei bine, când un astfel de gest s-a produs, fără presiuni din partea Președintelui sau a opiniei publice, tot nu e bine. Se vede treaba că acest caracter duplicitar, pentru care am fost condamnați în diverse momente istorice, este unul dintre tarele societății noastre.

Apreciez deschis gestul de bun simț al ministrului Laszlo Borbely. Sper ca autoritățile statului să își facă datoria în spiritul și litera legii și nu în spiritul șantajului politic față de UDMR, chiar dacă de multe ori această formațiune politică și-a urmărit propriile interese într-un mod pragmatic, rece și coercitiv la adresa guvernului.

Niciun comentariu: