joi, 16 februarie 2012

Natura a invins si de data asta!

Căderile masive de zăpadă din ultimele două săptămâni , însoţite şi de viscol, ne demonstrează odată în plus că în Romania autorităţile fac treabă de mântuială şi pe foarte mulţi bani publici. Faptul că anual orice ninsoare cât de mică blochează activităţile de transport şi indirect pe cele economice nu a trezit autorităţilor temerea că o ninsoare puternică ar putea paraliza practic România. Ei bine acest lucru se întâmplă acum!

Soluţia găsită de autorităţi pentru salvarea oamenilor îngropaţi în zăpadă o reprezintă intervenţia forţelor armate, asta în timp ce ministerul transporturilor şi ministerul de interne se bazează pe utilajele de deszăpezire ale celuilalt, fiind de remarcat ping-pongul de responsabilitate făcut între primării, prefecturi şi autorităţile centrale. Diverşi reprezentanţi ai acestor instituţii ne prezintă pe canalele TV situaţia din teren şi eforturile făcute pentru a salva vieţile omeneşti. Parcă pentru a complica şi mai mult situaţia peste această perioadă nefastă din punct de vedere meteorologic s-a suprapus şi investirea cu cântec a noului guvern a cărui preocupare se pare că este înterzicerea icoanelor de prin birourile funcţionarilor publici, nicidecum combaterea efectelor căderilor masive de zăpadă sau prevenirea inundaţiilor de primăvară.

Domnilor guvernanţi, în astfel de situaţii deszăpezirea în câmp deschis se face cu freze de dimensiuni mari şi nu cu wolle sau cu alte tipuri de încărcătoare frontale. Oricum această activitate pe timp de viscol are şanse de reuşită foarte mici în lipsa parapeţilor antizăpadă sau a perdelelor forestiere din imediata apropiere a drumurilor. Cine nu s-a pregătit pentru acest gen de situaţii trebuie să îşi asume responsabilitatea prin demisie la terminarea deszăpezirii.

Pe străzile din mediul urban, în această perioadă, a apărut un nou hobby. Autorităţile înlătură zăpada de pe carosabil pe trotuare şi ulterior cer locuitorilor şi agenţilor economici să le deszăpezească altfel riscând amenzi. De cele mai multe ori, cetăţenii, neavând unde să depoziteze zăpada, o împrăştie pe carosabil. Se cheamă cooperativa munca-în-zadar. Achiziţionarea unor suflante care să încarce zăpada de pe carosabil direct în camioane este o soluţie cu siguranţă mult mai eficientă.

După această perioadă grea putem spune cu certitudine că iarna ne-a învins din nou cu sprijinul larg al incompetenţilor din administraţie. În mod sigur, peste o lună vom discuta în aceiaşi termeni şi despre inundaţiile de primăvară!


Un comentariu:

Filip Iliescu spunea...

Ninsori am mai vazut. Am mai participat la deszapeziri hei-rup-iste si in anii anteriori, insa acum a fost mult prea mult. In sectorul 6 acolo unde locuiesc, pe o alee infundata. Pana anii trecuti la 2-3 zile de la ninsoare venea un buldozeraș de la ADP ce rezolva problema intr-o jumatate de ora. Anul asta, atat eu cat si cativa vecini am dizlocat TONE de zapada. Am "lopatat" 3 zile pentru a-mi elibera masina blocata de 2 saptamani.