marți, 22 noiembrie 2011

Vor dispărea câinii fără stăpân din Bucureşti?

Parlamentul a adoptat în cursul acestei săptămâni legea referitoare la gestionarea situaţiei câinilor fără stăpân. Deşi Camera Deputaţilor adoptase pe 17 octombrie legea pe articole, votul final a fost amânat de mai multe ori, inclusiv săptămâna trecută, din cauza dezbaterilor tensionate asupra proiectului.

În opinia mea, domeniul gestionării câinilor fără stăpân este complet acoperit, din moment ce legea reglementează foarte clar:
- înfiinţarea serviciilor specializate în cadrul autorităţilor locale;
- înfiinţarea registrelor locale/naţionale de evidenţă a câinilor;
- obligaţia tuturor deţinătorilor de câini de a-i identifica prin microcipare, respectiv a-i declara;
- condiţiile de înfiinţare a  adăposturilor şi tratamentul câinilor în acestea;
- contravenţii pentru nerespectarea prevederilor legii.

Legea conţine şi o reglementare controversată, mai exact cea referitoare la eutanasiere: Consiliile Locale sunt împuternicite să decidă asupra eutanasierii”.

Acest mod de reglementare neunitar, aplicat la nivel naţional/zonal, nu va face altceva decât să încurajeze migraţia câinilor de la o localitate la alta. Va fi foarte interesant de urmărit ce se va întâmpla cu un câine ce a fost sterilizat şi reteritorializat într-o localitate unde nu este permisă eutanasierea atunci când acesta se deplasează sau este dus intenţionat în altă localitate unde câinii se eutanasiază !!!

În mod sigur, pentru a-i salva de la moarte, iubitorii de  animale vor duce câinii în localităţile în care nu se practică eutanasierea. Practic, după adoptarea acestei legi, putem discuta de migraţia câinilor!

Deşi consider că legea, în ansamblul ei, este una deosebit de utilă, însă cunoscând intenţiile reale ale multor primari de a proceda la o exterminare în masă a câinilor, precum şi felul în care a fost tratat în lege acest aspect, nu am votat acest proiect de lege în forma ajunsă la vot final în Parlament.

2 comentarii:

Filip Iliescu spunea...

Multe lucruri s-ar schimba in societatea in care traim daca am gandi pragmatic. Situatia cainilor nu se poate rezolva decat print-o actiune radicala. Statistic, chiar daca s-ar brusc steriliza 90% din femele, in 2 ani populatia ar fi aceeasi, iar in 5 ani numarul femelelor ce se pot reproduce ar fi acelas ca inainte de sterilizare. Nici macar eutanasierea nu este o solutie daca nu sunt responsabilizati "iubitorii de animale" aceeia care hranesc si ingrijesc patrupezii zicand:"Sa-i dam Fetitei sa manance ca are pui..."

Anonim spunea...

Inca un articol scris doar de dragul de a insira niste litere pe o pagina.
Ce solutii aveti dvs, asta ma intereseaza; ce ati tastat cu spor spune ca avem o problema cu maidanezii.... iar asta e fix evident