vineri, 21 octombrie 2011

Manipulare pe legea camatariei !

Obiceiul de a împrumuta bani este unul vechi și pe meleagurile mioritice. După anii '90 obiceiul de a împrumuta a fost preluat ca o activitate de bază de către unele persoane sau grupuri care solicită în schimbul acestui serviciu o dobândă mult mai mare decât cea din piața bancară. Împrumuturile se fac pe baza actelor întocmite la notariat, suma trecută în acte fiind de regulă cea împrumutată plus dobânda și având o garanție de câteva zeci de ori mai mare.

Adeseori datornicii ajung să returneze sume cel puțin duble decât cele împrumutate și chiar să cedeze proprietăți, sub presiunea amenințării folosirii actelor de violență din partea creditorilor neoficiali.

O inițiativă legislativă pe această temă a fost adoptată săptămâna aceasta în Camera Deputaților. Forma adoptată nu creează cadrul legal necesar pentru a conduce la dispariția fenomenului și la condamnarea cămătarilor. Este o lege alcătuită din 3 fraze, două definiții interpretabile preluate din DEX și una cu prevederi referitoare la pedeapsă. Reglementarea infracțiunii de camătă este însă prevăzută în noul Cod penal deja adoptat, aceste prevederi intrând în vigoare după aprobarea legii de aplicare a Codului penal. 

Manipularea celor de la PDL a continuat și pe această temă: în timp ce acuzau în mass-media că opoziția susține cămătăria, punctul de vedere al Guvernului este de a nu susține propunerea legislativă a propriilor colegi de partid inițiatori.

Nu am votat și nu voi vota o lege doar pentru intenția care a stat la baza ei. Am votat întotdeauna legi care pot produce efecte benefice în domeniile de adresabilitate.

Votul meu la aceasta lege a fost "abținere". Acest lucru nu înseamnă că am votat pentru continuarea cămătăriei, ci pur și simplu că doresc o lege clară, aplicabilă, care să ducă la dispariția activității de cămătărie. 

2 comentarii:

cosmin spunea...

Domnule deputat Pieptea, daca am inteles eu bine vorbim despre o lege initiata de un grup de parlamentari PDL si NESUSTINUTA de catre propriul guvern!
Curiozitatea m-a facut sa accesez link-ul postat de dumneavoastra si, surpriza.., am descoperit cu stupoare o lege de tip "Blitzkrieg" cu trei articole pe cinci randuri....dintre care, asa cum bine ati sesizat si dumneavoastra, regasim texte copiate din DEX (EX: prin camatar se intelege persoana care da imprumuturi banesti in schimbul unei camete)!
Lasand la o parte derizoriul acestei legi, eu vad lucrurile in felul urmator:
Guvernul Boc e un fel de "camatar intermediar" care, in numele nostru, a facut imprumuturi "cu dobanda excesiva" la "camatarul principal" (FMI), urmand ca noi, oamenii de rand, sa fim amenintati de acesti camatari cu instituirea de noi taxe si impozite..., cu noi umilinte la adresa demnitatii umane.

Marian spunea...

Salut, Cosmin.
Foarte bun si documentat comentariu. Mai pune te rog.Ce urmari intrevezi ? Poate domnul deputat ne spune si despre alte legi marca pdl (nu am scris gresit) de tip "blitzkrieg", promovate de actualii vremelnici la "butoane".