marți, 18 octombrie 2011

Vor disparea cainii fara stapan din Bucuresti? Cu siguranta nu in urmatoarele doua saptamani!

Astăzi, Camera Deputaților a încercat să adopte unul dintre cele mai controversate proiecte de lege, mai precis cel referitor la soarta cânilor fără stăpân. În varianta finală a proiectului de lege nr. 912/2007 se lăsa la latitudinea consiliilor locale decizia de a eutanasia sau nu animalele fără stăpân în urma consultării cetăţenilor.

Acest mod de reglementare neunitar la nivel naţional/local va încuraja practic migraţia câinilor dintr-o localitate în alta. Va fi de urmărit ce se va întâmpla cu un câine, care a fost sterilizat, atunci când acesta se deplasează sau este dus intenţionat în altă localitate unde nu se practică eutanasierea! Cu siguranţă, pentru a-i salva de la moarte, iubitorii de animale vor reloca patrupedele în acest fel. Practic, după adoptarea acestei legi, putem discuta despre migraţia dirijată a câinilor.
  
Chiar şi cu aceste deficienţe, proiectul de lege nu a putut fi adoptat la votul final de azi, deputaţii Partidului Democrat Liberal invocând nevoia de a-şi consulta primarii din teritoriu. În acest fel au obţinut o amânare de două săptămâni. În paralel, nu mare mi-a fost surpriza să văd încă de dimineaţă corturile pedeliste amplasate prin sectorul 6 care invitau cetăţenii la consultări pe această temă. 

Ideea de consultare este una lăudabilă şi profund democratică, dar nu şi în cazul PDL-ului care, după ce a amânat mai bine de 3 ani acest proiect de lege, caută cu disperare acum să obţină avantaje de imagine de pe urma cânilor. Dacă în plan economic nu au motive de laudă, vor acum să vândă pielea câinelui de pe stradă.
 
Domnilor şi doamnelor deputaţi ai PDL, vin și vă întreb: nu aţi avut timp până acum să vă consultaţi primarii de prin colegii? Părerea mea este că nu aveți tăria de a susține public eutansierea și de aceea ați ales ca votul fiecărui deputat să fie secret. Care e problema? Nu aveţi tăria de a vă asuma public propriile puncte de vedere? 
 

5 comentarii:

Anonim spunea...

domnule deputat eu inteleg ca faceti parte din opozitie dar consultarile initiate de pdl mi se par in regula. macar ei sunt hotarati sa faca ceva in privinta acestor animale care ne pandesc la tot pasul.

cosmin spunea...

Domnule deputat, ma bucura preocuparea manifestata de dumneavoastra vis-a-vis de problema cainilor comunitari, insa trebuie facut ceva urgent in aceasta privinta! Sa nu uitam cati oameni, in special batrani si copii, au fost muscati de patrupede sau cate "potentiale victime" ar mai putea aparea...Asadar, consider ca adoptarea acestei legi vitale pentru "integritatea noastra corporala" se impune cu celeritate!

Cornel Pieptea spunea...

A face parte din opozitie nu inseamana ca suntem impotriva a tot ceea ce sustine puterea. Majoritatea articolelor din lege sunt bune si au fost
adoptate in comisie cu sustinerea opozitiei, insa noi nu suntem de acord cu eutanasierea. Noi sustinem varianta sterilizarii tuturor cainilor fara stapan.
Despre 'hotararea de a face ceva cu aceste animale' doresc sa va aduc la cunostinta doar doua informatii:
- legea este in Parlament din mandatul trecut si a fost tinuta la sertar mai bine de doi ani de catre doamna Sulfina Barbu ;
- in bugetul municipiului Bucuresti pe anul 2012 consilierii PD-L au redus suma alocata programului destinat rezolvarii problemei cainilor vagabonzi cu 70% ;

Filip Iliescu spunea...

Domnule "Anonim" Chestiunea cainilor fara stapan este discutata de cel putin 20 de ani, dupa cum spunea si dl. deputat de 3 ani este pe agenda publica, poate-mi explicati si mie cum vrea pdl-ul sa sa faca ceva daca de 3 ani de zile nu "si-au intrebat alegatorii" sau daca tin legile la sertar.

Filip Iliescu spunea...

Sigur ca solutia eutanasierii acestor animale este groaznica dar totusi sa nu uitam cateva cifre: Nr de copii tratati de muscaturi de caini numai in Bucuresti anul acesta 11.000, nr de adulti 19.000. Sa nu uitam cainii transmit boli si paraziti, numarul celor infectati cu limbrici, geardia, tenie, trichineloza, ciuperci din cauza cainilor este necunoscut.