luni, 11 octombrie 2010

Furnizorii de utilităţi – stăpânii bucureştenilor!!!

Perioada rece a readus în atenţie relaţia dintre asociaţiile de proprietari şi furnizorii de utilităţi. Aşa cum era de aşteptat, volumul mare de lucrări, starea proastă a echipamentelor de distribuţie, precum şi interesele personale ale conducătorilor acestor societăţi comerciale fac ca reprezentanţii asociaţiilor de proprietari, adică ai cetăţenilor, să devină prizonieri ai sistemului de interese ce gravitează în jurul furnizorilor de utilităţi.
O să vă dau un exemplu din viaţa de zi cu zi a unei asociaţii de proprietari. Preşedintele asociaţiei de proprietari a blocului 3 din cartierul Militari, a solicitat SC Distrigaz Sud oprirea furnizării gazului natural în blocul respectiv pentru efectuarea unor lucrări de reparaţie la instalaţie. După realizarea lucrărilor cu o societate autorizată ANRE, dar din afara capitalei, al cărei preţ pentru execuţia lucrărilor a fost mai mic cu 40% faţă de cele din Bucureşti, a început calvarul.
Cum aşa? Păi se pare că pe domnii directori de la Distrigaz i-a deranjat că lucrarea nu a fost executată cu firmele din capitală agreate de dânşii.
Astfel, la solicitarea asociaţiei de proprietari pentru reconectarea la reţeaua de gaze naturale, Distrigaz sud a răspuns cu: ¨am înregistrat solicitarea, o să vă trimitem un răspuns în cel mai scurt timp¨.
Ca un preşedinte preocupat de soarta locatarilor din cele 40 de apartamente ale blocului 3, domnul preşedinte Agiu Marian, insistă la Distrigaz Sud pentru recepţionarea lucrării şi reluarea alimentării cu gaze. După mai multe discuţii rezultatul este unul singur : nu se poate acum, nici sâmbătă, nici duminică, poate săptămâna viitoare.
Fiind sesizat de existenţa acestei situaţii, am aflat neoficial că sunt unele societăţi autorizate de ANRE pentru a executa intervenţii la instalaţiile de alimentare cu gaze naturale, care au preţuri foarte ridicate şi ale căror lucrări sunt imediat urmate de recepţionarea lucrărilor şi reluarea alimentării cu gaze. În aceste cazuri, Distrigazul se mişcă foarte repede.
Practic, dacă nu lucrezi ¨cu cine trebuie¨, deşi ai lucrarea făcută cu o societate autorizată de către ANRE, trebuie să aştepţi până când directorilor de la Distrigaz le vine cheful să te reconecteze la reţea.
Lucrurile nu pot rămâne aşa şi de aceea am sesizat deja autorităţile de reglementare din domeniu, pe cele de protecţie a consumatorului, dar şi comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor.


Niciun comentariu: