luni, 8 martie 2010

Viaţa de după congresul PNL

Lupta de idei privind sistemul de alegere a conducerii PNL, pe liste sau uninominal, a fost câştigată în plenul congresului de către Crin Antonescu. Înclin să cred că acest vot s-a datorat în primul rând rezultatelor obţinute la alegerile pentru preşedinţia României.

Un al doilea factor posibil e reprezentat de perspectiva ca liberalii să facă parte dintr-un viitor guvern condus de către un premier liberal deţinând în acelaşi timp şi funcţia de preşedinte al ţării în persoana domnului Crin Antonescu.

Odată depăşit acest moment, aştept, în primul rând din partea Biroului Politic Central, ca tema centrală a ultimei campanii electorale, reforma constituţională să fie trecută de echipa preşedintelui PNL pe unul dintre primele planuri.

Dorinţa liberalilor de a avea o reformă constituţională complexă este una de bun simţ şi care necesită timp pentru a putea fi pusă în practică. Din acest motiv, pentru a evita presiunea timpului, cred că proiectele privind reducerea numărului de parlamentari şi interzicerea migraţiei politice trebuie soluţionate prioritar, nefiind necesară modificarea Constituţiei.

Nu reuşesc încă să înţeleg lipsa de interes a întregii clase politice, inclusiv a PDL, pentru acest proiect de reducere a numărului de parlamentari în condiţiile în care cetăţenii au susţinut prin vot demersul.

Discuţiile cu toţi actorii sociali privind reforma constituţională pot continua în paralel, astfel încât forma finală să reflecte cât mai exact nevoile societăţii româneşti.

Cred că aceste două proiecte politice ar da un semnal pozitiv întregii societăţi. Sper să nu rămână doar la nivelul discursului politic.

Un comentariu:

Anonim spunea...

http://victorionescu.wordpress.com/2010/03/08/analiza-rezultatului-congresului-pnl/