marți, 12 ianuarie 2010

Singurele masuri de sustinere a mediului ecomonic vin de la liberali

După cum decurg lucrările de adoptare a bugetului de stat pe anul 2010, este clar că procedura de vot va dura mai mult decât era estimat. Deşi în sală nu a fost prezent un număr suficient de deputaţi şi senatori, chestorii celor două camere au anunţat cu voioşie o prezenţă demnă de invidiat, dar în afara realităţii. Trecând peste elementele procedurale, menţionez că, deşi guvernul nu a prins în buget nici o măsură de relansare economică imediată, liberalii au promovat, în cadrul comisiilor de specialitate ale Parlamentului, măsuri menite să stimuleze mediul economic.
Măsurile liberale au primit avizul favorabil din partea Comisiei de Buget – Finanţe. Dintre acestea, menţionez:
- Suspendarea impozitului minim pe venit;
- Suspendarea prevederilor privind ne-deductibilitatea TVA la achiziţia de maşini şi combustibil; - Reducerea TVA de la 19% la 5% în cazul construcţiilor şi tranzacţiilor de locuinţe noi;
- Menţinerea cotei de impozitare de 3% pentru veniturile obţinute de microintreprinderi, care ar fi trebuit să plătească, începând cu 2010, impozitul pe profit de 16%;
- Reducerea majorărilor de întârziere de la 0,1% pe zi la 0,05% pe zi, cu excepţia faptelor de evaziune şi fraudă fiscală.
Adoptarea acestor măsuri arată că preocupările liberalilor pentru îmbunătăţirea mediului economic şi pentru stimularea creşterii economice nu se rezumă la declaraţii politice. Votul parlamentarilor din comisie arătă că opoziţia poate veni cu măsuri pentru o guvernare eficientă. Aşteptăm acum votul în plenul Parlamentului pentru adoptarea măsurilor menţionate.

Niciun comentariu: