joi, 7 ianuarie 2010

Boc al IV-lea la primul test

Adoptarea legii bugetului de stat şi a legii bugetului asigurărilor sociale aduce coaliţia PDL-UDMR-MINORITATI+tradatori (pardon independenţi) în faţa primului examen. Actualul guvern se confruntă deja cu două probleme : împărţirea fondurilor pentru colegiile aleşilor ce susţin puterea şi menţinerea punctului de pensie la 45% din salariu mediu brut pe economie.

Cu siguranţă pentru colegiile aleşilor ce susţin guvernul se vor găsi bani, deşi nu la nivelul solicitat de către aceştia. Fiecare guvern a practicat, în proporţii diferite, acest sistem de distribuţie a fondurilor către autorităţile locale, ne-existînd o metodologie clară pentru distribuirea fondurilor de la bugetul central, care să permită o dezvoltare durabilă a comunităţilor.

Valoarea punctului de pensie reprezintă un alt subiect delicat. Bugetul, aşa cum este el constituit, are veniturile supraevaluate pentru a putea asigura măcar pe hârtie fondurile necesare ministerelor. Astfel, în bugetul asigurărilor sociale, valoarea punctului de pensie scade sub pragul de 45% din salariul mediu brut pe economie, nivel convenit anterior cu pensionarii.

La propunerea PNL de menţinere a acestui indice nici un parlamentar al puterii nu a votat împotrivă, UDMR-ul sustinînd făţiş chiar această iniţitivă. Astept cu nerabdare soluţiile guvernanţilor pentru implementarea acestei măsuri de bun simţ. Printre soluţiile posibile avute la dispoziţie sunt:

  1. respingerea propunerii la votul final asupra bugetului ;
  2. adoptarea şi punerea în practică a propunerii asigurînd astfel pensionarilor un nivel de trai MINIM;
  3. adoptarea şi punerea în practică a propunerii dupa modelul creşterii veniturilor profesorilor cu 50% - deci fără rezultat;

Noi liberalii ne vom lupta pentru adoptarea şi aplicarea acestei decizii a comisiei astfel încât cei care ne au crescut să nu creadă că îi lăsăm pradă foametei, bolii sau frigului.

Niciun comentariu: