marți, 10 martie 2009

Un pas inainte, doi inapoi.

La cererea Presedintelui Romaniei, Biroul Permanent reunit al celor doua camere ale Parlamentului a programat pentru luni, 9 martie, prezentarea mesajului acestuia. Asa cum era de asteptat, interesul senatorilor si al deputatilor a fost maxim, in asteptarea vestilor legate de acordul cu Fondul Monetar International.

Discursul sustinut de catre domnul Traian Basescu a fost specific unui candidat pentru presedintia Romaniei aflat in campanie electorala . Cu siguranta acest mesaj ar fi fost mai potrivit din partea primului ministru, dar stim cu totii ca avem un presedinte care incearca sa faca si treaba premierului.
Mesajul a cuprins temele favorite ale presedintelui : greaua mostenire a guvernarii anterioare, necesitatea redimensionarii aparatului de stat, necesitatea inghetarii salariilor etc. La capitolul « diverse » a fost mentionata si posibilitatea ca Romania sa solicite un imprumut extern, in conditiile incheierii unui acord cu FMI. Îngheţarea salariilor şi a pensiilor, reducerea cheltuielilor bugetare şi creşterea TVA-ului sunt cateva din condiţiile pe care FMI le-a impus Ungariei, Letoniei, Islandei şi Ucrainei pentru acordarea unor imprumuturi similare. Din discurs a reiesit pozitia favorabila a Presedintelui pentru incheierea acestui acord care cu siguranta va duce la inghetarea salariilor, la cresterea impozitelor si taxelor, intr-un cuvant la scaderea nivelului de trai. Toate acestea au fost mentionate in conditiile in care, cu mai putin de doua luni in urma, presedintele se declara impotriva acordului.

Un lucru este sigur : presedintele doreste aceasta finantare care POATE ne va ajuta sa trecem peste criza, dar cu siguranta ne va arunca cu cativa ani inapoi. Un moment emblematic cu privire la modul in care PDL-ul intelege sa isi respecte promisiunile electorale a fost la sfarsit, cand reprezentantii acestui partid l-au apludat pe domnul Traian Basescu in timp ce acesta spunea ca populatia va intelege ca promisiunile electorale nu pot fi respectate.

Domnule Basescu, nu dumneavoastra ati promulgat legea de marire a salariilor profesorilor ? Stimati colegi de la PDL, in campania electorala, nu stiati ca Romania urmeaza sa fie afectata de criza mondiala ? De ce ati ignorat avertizarile guvernului Tariceanu in privinta pericolelor pe care le presupune o politica salariala hazardata pentru bugetari ? De ce in toamna anului 2008 ati afirmat ca exista resurse pentru cresteri salariale si acum spuneti ca nu mai exista ?
Inainte de a-mi da raspunsul la aceste intrebari, va rog sa tineti cont ca tara si cetatenii Romaniei nu sunt de vanzare.

Niciun comentariu: