miercuri, 18 martie 2009

Ori in Guvern, ori in Parlament, coalitia de guvernare are oameni de aceeasi calitate

In sedinta de plen de luni a Camerei Deputatilor cabinetul Boc a prezentat din nou cele cateva idei superficiale privind programul economic anti-criza. Nimic nou sub aspectul pragmatic, realist al programului.

Va dau doar un exemplu: un pilon central al programului Boc este reprezentat de investitiile in infrastructura. Toate bune pana acum. Cu cateva zile in urma insa, ministrul Transporturilor, domnul Berceanu, afirma ca anul acesta nu se va putea realiza nici macar un kilometru de autostrada. Halal urmarire a programului anti-criza.

Partea socanta vine abia acum. Pe ordinea de zi a dezbaterilor in cadrul Camerei Deputatilor, de ieri, 17 martie, erau incluse mai multe proiecte de legi organice spre aprobare prin vot final.
Constituia defineste legea organica ca fiind acea categorie de lege cu caracter intermediar -între legile constituţionale şi cele ordinare, în sensul că ele reglementează organizarea, funcţionarea şi structura organelor statului sau domenii majore ale vieţii sociale.

Procedura de elaborare a acestora este stipulată în art.74 al Constituţiei: legile organice se adoptă cu votul majorităţii membrilor din fiecare cameră - deci o procedură specială.

Sa explicam putin: pentru adoptarea unei astfel de legi este nevoie de votul a jumatate plus 1 din numarul total de deputati. Astfel, din numarul total de 334 deputati, pentru adoptarea unei legi organice, este nevoie de votul favorabil a cel putin 168 dintre acestia.

La votul final pe aceste legi ordinare, prezenta a fost de aproximativ 200 de deputati dintre care aproximativ 45 de la PNL. Votul se exercita in mod normal prin folosirea cartelei de vot electronice.

Daca votul deputatilor liberali nu ar fi sustinut punctul de vedere al actualului guvern, exista pericolul pentru coalitia parlamentara majoritara PDL-PSD sa nu poata adopta respectivele legi organice (unele privind numirea prefectilor in teritoriu, “agreati” de coalitie) din cauza prezentei reduse a deputatilor PDL-PSD.

In acel moment, coalitia majoritara a decis schimbarea modalitatii de vot: de la cartela electronica la vot prin ridicarea mainii. Explicatia e simpla: aceasta procedura permite denaturarea votului, prin anuntarea unui numar de prezenta mult mai mare decat cel real. Rezultatul il puteti anticipa si dumneavoastra.

In acest fel intelege majoritatea PDL-PSD sa se joace de-a democratia si de-a guvernarea. Din pacate, tot asa se joaca si cu destinele unei tari intregi.

Niciun comentariu: