vineri, 27 februarie 2009

O veste rea : criza nu este doar economica. O veste buna : vine luna lui MARTISOR.

Perioada prin care trecem este cu siguranta una nefasta. Eu cred ca pentru a putea depasi acest moment cu toti avem nevoie de realizari pe toate planurile : economic , social, politic. De ceva vreme incerc sa gasesc aspecte pozitive care sa imi ofere speranta ca lucrurile merg spre mai bine.
Realitatea nu tine insa cu noi.
Pe plan economic, lipsa de reactie a guvernului face ca, de la inceputul anului, sa resimtim din plin efectele crizei financiare mondiale. Poate ca un plan de masuri cu impact asupra mediului ecomonic ar fi atenuat din efectele negative create de criza.
Din punctul meu de vedere, impovararea fiscala a IMM-urilor, lipsa prioritatilor bugetare viabile (cum ar fi dezvoltarea infrastructurii) si brambureala in repartizarea bugetului vor avea efecte distrugatoare asupra omului de rand si asupra sectorului cel mai dinamic al economiei, adica IMM-urile.
Pe plan social este clar ca nu putem vorbi de un sistem de valori, societatea mergand intr-o directie pe care nimeni nu o controleaza. Avem de a face cu ceea ce sociologii numesc societate anomica, adica acel tip de societate in care indivizii sunt izolati si nu impartasesc un set de valori unitar. Pe romaneste, fiecare e cu treaba lui si nu prea il intereseaza de restul. Apartenenta la comunitate este un sentiment prezent doar prin carti. Dezgustul omului de rand fata de clasa politica se traduce in lipsa de respect fata de legile tarii, fata de politistul care vrea sa faca ordine, fata de ziua votului si putem continua.
Pe plan politic, desfasurarea sedintelor parlamentului pentru adoptarea bugetului de stat pe anul 2009 a aratat ca in urmatorii ani, majoritatea de 75 % a coalitiei PDL-PSD nu are de gand sa tina cont de nimic, nici macar de lege.
Si totusi, in aceste zile, traiesc un moment al bucuriei. In prima decada a lunii martie sarbatorim Martisorul, sarbatoare dedicata inceperii primaverii, prospetimii, femeii si victoriei binelui asupra raului .
Este ocazia de a oferi flori si mici cadouri persoanelor dragi de sex feminin. Este ocazia de a arata cu toti ca suntem mai buni, mai preocupati de soarta celor aflati alaturi de noi.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Domnule Pieptea imi place usoara analiza pe care ati facut-o sistemului social. Sunt intru- totul de acord cu ea, insa, daca imi permiteti as putea chiar sa va completez. Faptul ca nu avem un sistem de valori autentic, faptul ca cetatenii sunt dezgustati de politica genereaza efecte foarte destructive. Aceste sunt motivele pentru care vedem grupuri de infractori care actioneaza ziua in amiaza mare, vedem soferi care se impusca in mijlocul intersectiei. Stati sa vedeti ce o sa fie cand infractorii din strainatate se vor intoarce in tara...nici nu vreau sa ma gandesc.