luni, 6 octombrie 2008

Aleşii neamului şi goana după voturi!


Săptămâna trecută am asistat la unul din “momentele de vârf” ale acţiunii clasei politice.
Este vorba de goana disperată după voturile profesorilor. Aleşii neamului din Camera Deputaţilor au votat o lege prin care s-a decis creşterea cu 50% a salariilor profesorilor din învăţământul preuniversitar şi universitar. Spun disperaţi pentru că nu au stat nicio clipă să analizeze efectele unei asemenea măsuri. Aceste efecte se văd deja: funcţionarii şi studenţii ameninţă cu greve generale dacă nu vor primi acelaşi procentaj de creştere la salariu, respectiv la bursa studenţească.
Dacă analizăm cazul creşterii de salarii pentru profesori, vom vedea că legea este gândită cu picioarele. Nu este admisibil ca un profesor universitar care are 50-60 de milioane salariu să beneficieze de aceeaşi creştere procentuală ca cei care au 10 milioane salariu. O lege venită să stimuleze cadrele didactice se transformă într-o lege care va dezavantaja majoritatea profesorilor (cei cu salarii mici) şi va accentua diferenţele de salarizare între cei cu salarii mari şi cei cu salarii mici.
Creşterea substanţială a salariilor într-un domeniu de prioritate naţională se poate face numai prin adoptarea unei strategii pe termen mediu (între 4-8 ani), în care să fie prevăzute creşterile anuale.
Pentru ca tabloul să fie complet, parlamentarii, într-un dispreţ şi o nesimţire totală faţă de cetăţeni, şi-au votat săptămâna trecută o mărire semnificativă a pensiilor.
Revenind la ameninţările cu greve, permiteţi-mi să vă spun că o grevă a funcţionarilor publici de trezorerie înseamnă blocarea întregii ţări; nu se mai efectuează plăţile statului, nu se mai încasează taxe, angajatorii pot ajunge în situaţia în care nu pot respecta termenele de plată pentru diferite contribuţii la bugetul de stat şi tabloul poate continua. Toate acestea din disperarea după voturi a aleşilor.
Aceste măsuri populiste promovate de către partidele politice din Parlament creează o presiune foarte mare asupra Guvernului şi asupra bugetului, existând riscul de a intra în spirala inflaţionistă. Aceasta, coroborată şi cu criza economică mondială, ne poate aduce în pragul unei explozii a preţurilor. Scăderea puterii leului în raport cu celelalte monede ne-a adus în situaţia în care, la un credit de 100.000 de euro, de exemplu, trebuie să plătim în plus mai bine de 10.000 de euro.
Aşadar, domnilor deputaţi, se pare că măsura voastră populistă se va transforma într-o măsura antipopulistă prin efectele pe termen mediu şi lung.

Fac un apel şi la sindicatele diferitelor categorii sociale să dea dovadă de responsabilitate în momentul în care fac cereri de creştere a salariului. Tot ce am acumulat în patru ani se poate pierde în cateva luni, şi cu efecte dezastruoase.

Toate acestea se întâmplă în momentul în care ţara noastră are posibilitatea de a deveni un reper european al dezvoltării economice.

Niciun comentariu: