marți, 27 decembrie 2011

Ministrul cu coroniţă face treabă de mântuială!

"Cel mai bun ministru de finanţe al europei" continuă seria măsurilor aberante la adresa românilor. Încărcat cu energie după obţinerea premiului de la revista The Banker, ministrul cu coroniţă pare să realizeze într-un final că, prin decizia de a reduce cotele din impozitul pe venit transferate către primării, a dezechilibrat puternic bugetele autorităţilor locale.

În această situaţie, un ministru al cărui singur motto a fost: "ce se mai poate tăia / ce taxă mai putem creşte ?", aflat sub presiunea primarilor, vine cu o nouă propunere de modificare a codului fiscal. Astfel, pentru a asigura venituri suplimentare şi a putea echilibra bugetele locale, ministrul cu coroniţă susţine creşterea cu 50% a impozitelor şi taxelor locale în anumite zone, prin hotărâre a consilierilor autorităţii locale.

Un ministru de finanţe capabil (nu este cazul nostru..) ar fi venit cu o propunere reformatoare dar atât de necesară în acest domeniu: impozitul să fie strict legat de valoarea de piaţă a imobilului.

În momentul de faţă, la direcţiile de taxe şi impozite locale valoarea de impozitare nu este corelată cu valoarea de piaţă. Astfel s-a ajuns la situaţia aproape neverosimilă în care proprietarul unei locuinţe din cartierul Primăverii spre exemplu plăteşte impozit în cuantum egal cu o altă locuinţă cu suprafaţă puţin mai mare situată într-unul din cartierele mărginaşe ale capitalei.

Din nefericire, exemplul de mai sus reliefează faptul că în România legile nu se aplică tocmai în spiritul lor. În ciuda premiului obţinut, d-l Ialomiţeanu ne-a făcut o adevărată demonstraţie de forţă a incompetenţei sale, incompetenţă care va conduce la situaţia ingrată prin intermediul căreia Consiliile Locale vor fi tentate să majoreze taxele şi impozitele, acolo unde Guvernul nu alocă fonduri pentru echilibrarea bugetelor.

Consider că o astfel de modificare a codului fiscal va echilibra pe moment bugetele autorităţilor locale, însă fondul problemei nu este soluţionat prin această majorare de impozit.

Domnule ministru cu coroniţă, mie unul îmi sună a treabă de mântuială!

Niciun comentariu: