marți, 15 noiembrie 2011

PDL-ul incepe sa stranga cu usa Guvernului administratiile locale prin santaj financiar

Guvernul României, condus de prea nefericitul Emil Boc, începe santajul financiar la adresa primăriilor și consiliilor județene ne-portocalii. Ca și în restul celorlalți ani de subjugare, guvernul își manifestă din nou abilitatea de a dispune de legile acestei țări după bunul plac.

În cazul de față este vorba de o ordonanță de urgență menită să modifice Legea 276/2006 privind finanțele publice pe care guvernul o pregătește ca instrument suplimentar de presiune la adresa administrațiilor locale în virtutea apropierii alegerilor de anul viitor, cu atât mai mult cu cât comasarea lor este iminentă. Miza este enormă pentru PDL, iar în acest scop nu se precupețește niciun efort, indiferent de legile sau principiile încălcate.


Noua ordonanță de urgență prevede reducerea cotelor din sumele defalcate din impozitul pe venit către toate primăriile de comune, oraşe, municipii şi implicit consilii judeţene de la 77% la 71,5%.



Cele mai afectate sunt primăriile de comună, oraşe şi municipii, cărora li se reduc cu 3,5 puncte procentuale aceste cote de venit şi de asemenea consiliile judeţene, cărora li se reduc cu un punct procentual aceste cote. Acest lucru înseamnă că Guvernul doreşte să centralizeze alocarea resurselor financiare, deşi clamează descentralizarea, unul dintre principiile de bază de funcționare a Uniunii Europene.


Ca și când acest lucru nu ar fi fost suficient de grav, deşi în expunerea de motive şi în preambulul actului normativ se arată că prevederile se aplică începând cu 1 ianuarie 2012, la sfârşit există un articol în care se spune că ordonanţa de urgenţă se aplică din decembrie 2011. Concluzia: resursele financiare ale anului 2011 vor fi alocate tot la nivel central.

În fața acestui evident abuz de putere Biroul Politic Central al PNL a hotărât ca liberalii să se opună prin toate mijloacele parlamentare modificării Legii 276/2006.


3 comentarii:

Filip Iliescu spunea...

Cu alte cuvinte, mizerabilii ce strigau acum 2-3 ani "descentralizare", "reforma fiscala locala" etc, fac ce fac si mai iau niste bani de la primarii. Mai mult, UDMR-ul si toti "adeptii autonomiei teritoriale" invocau ca unic punct in demersul lor dorinta sa nu mai mearga banii "la Bucuresti", sa se gospodareasca "mai bine" pe plan local. Sa inteleg ca UDMR-ul iese de la guvernare?

Stefan spunea...

Nu uitati ca se apropie campania si trebuie sa bage spaima in viitorii "finantatori".

Irina spunea...

Dragi liberali, va aduceti aminte cnd psd va santaja si voi ascultati ca niste catelusi? Pe vremea aceea ati fi facut orice , numai sa nu va pierdeti scaunele. Ne puteti spune si noua cati bani ati cheltuit aiurea , cumparand un iaht pt Ministerul invatamantului, pt scoli fara elevi, pt sali de sport si alte aiureli? Ne spuneati atunci ca economia duduie. Nu economia duduia , ci tunurile imobiliare pe care le decontam acum si amaratii de bani veniti de la capsunari. Lumea n-a iesit in strada c, ca sa va aduca din nou pe voi la putere. Vrem figuri noi, fara dosare de frauda, vrem oameni corecti si nu pe Fenechiu -transformator sau pe avid - elicopter.