vineri, 18 noiembrie 2011

Cartea de alegător, o bâlbă permanentă a statului român!

Cartea de identitate a apărut oficial în legile statului român încă din 1992. De abia în 1999 s-a trecut efectiv la eliberarea și distribuirea acestor documente, cu scopul de a fi unicul înscris pe baza căruia fiecare cetățean să își poată exercita dreptul de vot.

Hotărârea de Guvern nr. 697/2000 definește de asemenea și condițiile în care vor fi folosite cărțile de alegător: cărţile de alegator sunt valabile pentru toate consultările electorale, potrivit numărului de scrutine prevăzut în cuprinsul lor.

Doar la nivelul anului 1999 statul român a cheltuit circa 33 miliarde lei vechi pentru editarea, actualizarea şi distribuirea cărţilor de alegator, iar de atunci procesul de actualizare a acestor documente continuă, fiecare cetățean primind la eliberarea unei noi cărți de identitate și cartea de alegător.

Pentru efectuarea cheltuielilor privind editarea, actualizarea şi distribuirea cărţilor de alegător, aferente alegerilor parlamentare şi prezidenţiale din anul 2000, s-a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului de Interne cu suma de 33 miliarde lei din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului.

Din anul 2000 și până în prezent, deși au fost folosite opțional doar la alegerile generale din 2004, cărțile de alegător sunt retipărite, în fiecare an statul român încărcându-și factura propriei incompetențe pe spatele cetățeanului.

Guvernul este unicul în măsură să corecteze această disfuncție, dar cunoscând prestația domnului Boc probabil că nu se va grăbi prea tare, din moment ce nu are niciun interes în organizarea unor alegeri cât mai corecte.

2 comentarii:

Anonim spunea...

E un pic mai greu la furat folosind cartea de "alergator".

Filip Iliescu spunea...

Intotdeauna m-am gandit cum ar putea redusa cat mai mult frauda prin votul multiplu. Noi ne credem a face parte dintr-o societate evoluata dar raspunsul vine tocmai din tarile care nu prea exceleaza la experienta democratica. Statele arabe, indonezia sau altele aplica metoda "deget albastru", o cerneala pe aratator ce intra in piele si se "sterge" intr-o saptamana.