După mai bine de 60 de ani, Majestatea Sa Regele Mihai I al României s-a adresat astăzi camerelor reunite ale Parlamentului, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani.
Nu am de gând să vă țin o lecție de istorie pentru că nu aș avea căderea profesională necesară, ci aș dori să vă vorbesc despre discursul Majestății Sale și despre reacțiile deputaților și senatorilor.
Este pentru prima dată în acest mandat al Parlamentului, și cred că pentru prima dată în ultimii 20 de ani de existență a forului legislativ suprem, când, deputații și senatorii României au trăit cu intensitate emoția momentului.
Indiferent de culoarea politică, parlamentarii prezenți au salutat prezența Majestății Sale cu un respect deplin. Este pentru prima dată când clasa politică se manifestă cu decență sinceră. Discursul Regelui Mihai I nu a fost pur și simplu un text meșteșugit ci o stare de spirit transmisă tuturor celor prezenți.
Nu am de gând să diminuez solemnitatea momentului vorbind despre semnificația absenței unor personaje. Istoria cu siguranță îi va judeca.
Recursul la recunoașterea și însușirea istoriei, destinul european al României, avertismentul referitor la exercitarea discreționară a puterii politice, accentuarea rolului economic și progresist al clasei de mijloc, redobândirea respectului societății față de bătrânii umiliți și bolnavi, orientarea acțiunii politice în funcție de etică și datoria față de țară au fost doar câteva din mesajele cheie transmise de către Majestatea Sa Regele Mihai I.
Credința, memoria, demnitatea, respectul, tradiția, viitorul, România, loialitatea, curajul, seriozitatea și modestia au fost cuvintele la auzul cărora clasa politică românească a fremătat cu emoție sinceră și puternică.
Din punctul meu de vedere, mesajul central al Majestății Sale a fost România, iar fiecare dintre noi avem obligația de a face tot ce ne stă în putință pentru a o returna copiilor noștri demnă și prosperă.
România pare să revină la normalitate. La mulți ani Majestate!
4 comentarii:
Am ramas impresionat de ideile discursului Majestatii Sale, m-am bucurat pentru ca am simtit mereu si eu la fel, cam de la Delavrancea in Apus de soare, cind Stefan spunea ca Moldova, nu e a nostra ci .... a urmasilor.
Acesta este discursul unui adevarat conducator, Contine bun simt, forta, onoare, respect, stapanire.
La multi ani, Majestate!
Discursul regal, emoţionant dealtfel, a reprezentat fără doar şi poate un moment de mare însemnătate pentru naţiunea română, o adevărată “lecţie de istorie” predată de Majestatea Sa,o adevărată pledoarie pentru democraţie, etică, libertate, suveranitate, bun-simţ şi unitate naţională.
Regele a fost plin de demnitate, prestigiu si importanță, a fost așa cum trebuie să fie un șef de stat.
Trimiteți un comentariu