marți, 27 septembrie 2011

Piata asigurarilor din Romania, motiv de neintelegeri intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria!

Piața asigurărilor din România, de la banalele RCA-uri și până la schemele complexe de economisire și asigurare, este evaluată în acest moment la circa 2 miliarde de euro. Date fiind condițiile de criză, suma nu este de neglijat deloc.

Ca orice domeniu important, piața asigurărilor este reglementată și supravegheată de o comisie…Comisia de Supraveghere a Asigurărilor. Instituția, autonomă și independentă de altfel, este singura autoritate împuternicită prin lege cu atribuții de autorizare, supraveghere prudenţială și control a activității de asigurare/intermediere. Conducerea CSA este exercitată printr-un Consiliu format din președinte, 2 vicepreședinti și 4 membri.

În această perioadă, mandatul actualului președinte, doamna Angela Toncescu, expiră, drept pentru care comisiile reunite de buget-finanțe ale Parlamentului au fost chemate să se exprime în legătură cu propunerea PDL de numire în funcție a domnului Cristian Constantinescu, unul dintre marii experți, recunoscuți și la nivel internațional, din domeniul asigurărilor din România.

Propunerea PDL a fost respinsă cu largul sprijin al …PDL. Se pare că în acest caz, comunicarea între Palatele Victoria și Cotroceni via Palatul Parlamentului nu a funcționat, existând discuții neoficiale care îl dădeau pe domnul Constantinescu ca un favorit al Președintelui țării.

Ca urmare, un nou candidat a fost propus tot de către PDL, de această dată în persoana domnului Romeo Ionuţ Comăniciu, care a primit validarea din partea comisiilor Parlamentului în lipsa parlamentarilor opoziției.

Reacția pieței a fost promptă, personalități titrate din domeniu manifestându-și reținerea față de numirea domnului Comăniciu pentru o asemenea poziție, în condițiile în care pe piață sunt așteptate modificări legislative deosebit de importante în perioada următoare.

Totuși, se pare ca domnul Romeo Ionuţ Comăniciu s-a autosesizat, dată fiind subțirimea cv-ului personal și a renunțat la candidatură.

În fața noii situații ajunsă la rang de telenovelă, speram ca PDL-ul să vină azi totuși cu o propunere solidă, dar surpriză…nu a fost cazul. În comisia reunită a Parlamentului a fost avizat domnul Constantin Buzoianu, o persoană care timp de 20 de ani a fost…polițist.

În fața acestei realități, nu mai am cuvinte…

Un comentariu:

Anonim spunea...

Se bat pe o piata de doar 2 miliarde de euro? hai domne ca e mizilic pentru ei. banii astia o sa ii bage doar in pachete de faina si malai in campanie...oricum cred ca situatia tarii va fi cu adevarat grea in 2013 dupa alegeri, cand fondurile deturnate aparent prin cai legale spre obiective electorale, isi vor face simtita lipsa