marți, 15 martie 2011

PNL între obligații istorice și pragmatism politic. Scopul scuză mijloacele?

Tema poziționării PNL față de verdictul de colaborator al Securității dat de Înalta Curte de Casație și Justiție a României săptămâna trecută în cazul senatorului Dan Voiculescu a captat atenția opiniei publice. Departe de a trata chestiunea în cauză cu patimă sau partizanat politic, doresc să îmi exprim și eu un punct de vedere. 

Poziționarea PNL față de acest verdict ar trebui să se înscrie în linia urmărita de partid și în cazul doamnei Mona Muscă, cu precizarea că domnul Dan Voiculescu nu este membru al PNL-ului. Vă reamintesc că doamna Mona Muscă a fost exclusă din PNL, și implicit din viața publică, în anul 2006 pe baza verdictului de colaborator dat de CNSAS.

Deși admit posibilitatea ca unele verdicte să fie date “la comandă”, caz în care măsurile de marginalizare a respectivelor persoane ce fac obiectul verdictelor sunt incorecte, totuși consider că PNL, în calitate de unic partid istoric și de contestatar puternic al epocii comuniste ar trebui să se delimiteze ferm față de orice aspect ce ține de fostul regim.
 

Tocmai pentru a nu periclita în vreun fel construcția politică reprezentată de Alianța Centru-Dreapta (ACD), PNL ar trebui să ceara și partenerului conservator identificarea unei soluții menite să repare eventualele prejudicii de imagine rezultate din acest verdict.
 
O atitudine ezitantă sau inconstantă aduce grave prejudicii de imagine Partidului Național Liberal.

Niciun comentariu: