În cadrul Comisiilor reunite de buget şi administraţie, ale Camerei Deputaţilor, a fost supusă dezbaterii Ordonanţa 63/2010 de modificare a Legii finanţelor publice locale.
Prin intermediul acestei Ordonanţe, PDL-ul continuă procesul de diminuare a cotelor ce revin autorităţilor locale, deşi, de-a lungul timpului, o parte din atribuţiile autorităţilor publice centrale (spitale, învăţământ, poliţie, protecţie socială) au fost transferate către autorităţile locale. Acest fals proces de descentralizare încalcă însă grav principiile referitoare la asigurarea resurselor financiare necesare susţinerii activităţilor transferate.
Un alt aspect demn de o gândire comunistă este reliefat de soluţia ieşirii din criza arieratelor. Astfel, prin noua reglementare, firmele vor putea încheia acorduri de reeşalonare la plată, iar sumele datorate de administraţii şi neachitate vor fi cuprinse la cheltuieli curente. În acest fel autorităţile locale nu vor mai înregistra plăţi restante, iar firmele se vor putea împrumuta la bănci pentru a evita falimentul, girând practic veniturile cu înţelegerile respective.
Un partid de dreapta, cum se declară a fi PDL-ul, ştie că soluţia aleasă de actualii guvernanţi transferă incompetenţa autorităţilor publice locale pe umerii agenţilor economici.
Eu cred că soluţia eliminării/reducerii arieratelor trebuie căutată în reorganizarea managementului financiar al autorităţilor publice locale, eventual prin împrumuturi ale acestora şi nu ale agenţilor economici, precum şi prin prevederi mai stricte ale Legii finanţelor publice locale referitoare la procesul de angajare a cheltuielilor autorităţilor publice locale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu