miercuri, 20 octombrie 2010

Mircea Toader: “Am votat legea din greseala”

Ieri s-a produs în Parlament o surpriză de proporţii: două proiecte legislative iniţiate de către PNL şi PSD+PC, referitoare la impozitarea pensiilor şi la scăderea TVA-ului pentru alimentele de bază, au fost votate aproape în unanimitate.

Cu alte cuvinte, parlamentarii PDL-ului au votat cu entuziasm, aş putea spune, cele două legi. Astfel, pensiile sub 2000 RON nu vor fi impozitate, iar TVA-ul pentru alimente va fi de 5%. Totuşi, se pare că minunea nu ţine prea mult: deşi legile sunt acum în curs de promulgare, conducerea PDL-ului s-a sesizat cu privire la “eroarea legislativă” şi sunt decişi să remedieze problema prin adoptarea unor noi acte normative care să anuleze iniţiativele liberalilor şi ale social-democraţilor.

Se vede treaba că nu vor să îl supere pe Preşedintele ţării, care ar fi obligat, pentru a-şi respecta propriile declaraţii, să nu semneze decretul de promulgare al acestor legi, legându-şi astfel numele, încă o dată, de nenorocirea a milioane de romani.

Analizând la rece măsura de reducere a TVA-ului la alimentele de bază, tind să contrazic
punctul de vedere al Guvernului care apreciază că impactul bugetar pentru anul 2010 ar fi de 1953 milioane lei, aproximativ 450 de milioane de euro.

Doresc să îi amintesc domnului Boc, cât mai este prim-ministru, că ponderea activităţilor economice, care au legătură cu producerea şi procesarea alimentelor şi care sunt în zona neagră a economiei, este de 40-60%, conform declaraţiilor ministrului PDL, Valeriu Tabără.

În acest moment am să vă ofer un exemplu: valoarea oficială a
producţiei agricole în România, în anul 2009 a fost de aproximativ 1,4 miliarde euro. La o pondere de 50% a economiei negre rezultă că valoarea reală a producţiei agricole este de circa 2,8 miliarde de euro.

Sunt convins că aplicarea TVA-ului de 5% la produsele alimentare de baza ar fi compensata parţial prin trecerea în legalitate a cel puţin 20% din sectorul negru al agriculturii.

Niciun comentariu: