marți, 20 aprilie 2010

Politizarea excesiva, darea si luarea de mita, traficul de influenta vor fi elementele care vor participa la ingenuncherea invatamantului romanesc

Saptamana trecuta am demarat o ampla campanie de consultare a cadrelor didactice din cartierul Militari cu privire la proiectul de lege vizand educatia nationala, initiat de Guvern si aflat in dezbatere in Parlament.

Raspunsurile din partea cadrelor didactice au fost, dupa cum ma asteptam, extrem de critice la adresa Guvernului. Dintre toate scrisorile si mail-urile primite, cel trimis de catre doamna Dana D. (din motive de siguranta pentru dumneaei nu ii voi dezvalui intreaga identitate) este socant prin rationalitate si viziune. Il reproduc in continuare:

"Sunt invatatoare de peste 30 de ani dar un dezastru mai mare decat ceea ce vad acum in aceasta lege a invatamantului, care in paranteza fie spus nu e facuta nici de oameni ai legii, nici de oameni din invatamant si nici macar de cunoscatori ai limbii romane, nu am vazut nici pe vremea regimului comunist.
Acum voi argumenta deoarece am citit legea foarte bine si credeti-ma ca am ramas interzisa.
1. desfiintarea titularizarii in sistem deci contract de munca determinat pe un an, adica in fiecare an trebuie sa fie de acord consiliul de administratie sa mai lucrezi acolo; asta inseamna ca nu poti lua un credit la banca pentru ca ai contract pe termen determinat; daca nu esti simpatic directorului, primarului. Sa nu uitam ca in acest consiliu sunt majoritari oameni din afara scolii in formula 4 de la primarie, 4 din partea parintilor si 4 cadre didactice. Poti fi dat afara si nu exista in lege stipulat un for la care sa contesti evaluarea si masura data. Prin aceasta, practic dispare miscarea personalului didactic de bunavoie deoarece nu vor avea curaj sa plece de la scoala la care sunt si se incurajeaza dictatura directorului numit pe criterii politice si a primarului care e ales politic. Deja la noi in scoala directorul isi freaca mainile gandindu-se ca va scapa de cei cu ciocul mare.
2. Desfiintarea contractelor colective de munca, drept consfintit prin constitutie, pentru ca in lege se vorbeste doar de contract individual. Profesorii vor deveni caii de bataie pentru primari, activistii politici, diversi imputerniciti si bagatori de seama, vor deveni zilieri pentru a lucra pe mosia primarului sau a consilierului local.
3. O sponsorizare incorecta a invatamantului privat care si asa era gras finantat (vezi principiul "fondurile merg dupa elev"; principiu altminteri corect, insa care va fi folosit cu abilitate de cei care isi cunosc scopurile); acesta e singurul invatamant unde se zice ca se (mai) face carte, pentru "copiii oamenilor de nadejde " ai sistemului, cu salarii si conditii deosebite de trai.
4. Legea Educatiei pare a fi un proiect aberant, in care se da mana libera experimentelor de tot felul: s-a spus ca se micsoreaza stresul elevului, dar, in acelasi timp, el va da mai multe examene din clasa a II-a pana în clasa a IX-a, in plus fata de acest moment, din doi in doi ani.
Si as putea continua asa la nesfarsit pentru ca sunt enorm de multe greseli, ineptii si chiar idiotenii cum e la art. 82 aliniatul 2: „componenta consiliului de administratie (ORGANUL SUPREM IN SCOALA), nu apare LIDERUL DE SINDICAT CA OBSERVATOR.
Daca doriti si altele va stau la dispozitie si concluzia mea este urmatoarea: prin insasi textul de mai sus se prezinta, mascat este adevarat, ce trebuie facut de catre cel ce doreste sa fie cadru didactic: POLITICA, MITA, PILE, RELATII, CUNOSTINTE.

Politizarea excesiva, darea si luarea de mita, traficul de influenta vor fi elementele care vor participa la ingenuncherea invatamantului romanesc viitor."

In fata unei astfel de marturii parca iti vine sa strigi: Romania trezeste-te!!!

Niciun comentariu: