joi, 8 aprilie 2010

Echipa guvernamentală face un joc de non-combat în faţa crizei

După trecerea primelor două luni din anul 2010 putem spune cu certitudine că, în lipsa unei strategii de reformă economică, şi anul acesta efectele crizei se vor resimţi din plin. Economia României nu dă semne de revenire, încasările statului nereuşind să atingă nivelul de anul trecut.

Una din principalele surse de venit la bugetul statului o reprezintă Taxa pe Valoarea Adăugată care are o pondere de circa 30% din sumele totale încasate. Execuţia bugetară pe primele două luni arată că încasările din TVA au scăzut cu 19%, de la o valoare de aproximativ 6.6 miliarde lei în 2009 la 5.4 miliarde lei în 2010.

TVA-ul este un impozit indirect, înseamnând practic un adaos de 19% la valoarea oricărei facturi emise, plătibilă către stat în luna în care a fost emisă şi care arată nivelul vânzărilor de bunuri şi servicii din economia reală.


În faţa acestor cifre putem spune cu certitudine că vremurile grele nu vor trece aşa uşor. Constatăm că lupta pentru ieşirea din criză a reprezentat doar o declaraţie a guvernanţilor, măsurile cu impact în economia reală lipsind.

În condiţiile actuale, măsurile gen “eliminarea impozitului forfetar” probabil că vor fi amânate de către guvern din lipsă de bani la buget. Echipa domnului Boc nu reuşeşte să înţelegă soluţia fiscalităţii mai scăzute, care bine gestionată poate aduce venituri mai mari la bugetul de stat, inclusiv din TVA.

Niciun comentariu: