joi, 29 aprilie 2010

Cum să furi o lege - lecţia ANI

Dacă cineva mi-ar fi spus în urmă cu doi ani că voi fi părtaş la furturi repetate, aş fi încercat să îl asigur că niciodată acest lucru nu se va întâmpla. Ei bine, astăzi, în calitate de membru al Camerei Deputaţilor trebuie să recunosc: locul meu de muncă este incubatorul adoptării legislaţiei României prin furt.

Ieri, a fost adusă în dezbaterea Camerei Deputaţilor, legea ANI în forma nouă, cu prevederile declarate neconstituţionale de către Curtea Constituţională aduse în legalitate. Ca de obicei în plen, coaliţia de guvernare nu a fost capabilă să asigure prezenţa unui număr suficient de deputaţi ai puterii pentru a asigura adoptarea unui proiect al guvernului.

Prin vot, doar 151 de deputaţi au sprijinit această iniţiativă. Ceea ce a urmat este demn de oricare din marile scene de circ ale lumii. După ore de consultări şi dezbateri, s-a constatat că singura modalitate în care legea putea fi votată era prin reluarea votului. Votul s-a exprimat prin procedura ridicării mâinii, adică la grămadă. În acest mod, deşi nu era îndeplinit numărul necesar de deputaţi care ar fi votat pentru, prin voinţa preşedintelui şi a secretarilor Camerei Deputaţilor, legea a obţinut 183 de voturi fiind adoptată.

Evoluţia votului ridică o serie de întrebării: pe noi cine ne trage la răspundere? în ţara asta se poate fura şi nu ţi se întâmplă nimic? oare ce fel de modele suntem noi, deputaţii? cine are interesul să facă din Parlament instituţia cu cel mai scăzut nivel al încrederii populaţiei?

Un lucru este cert. Atât timp cât legile se votează prin fraudă, nimeni nu va avea respect pentru ele şi pentru cei care le fac. Tocmai noi, cei care trebuie să fim un exemplu pentru cetăţeni şi comunitate, demonstrăm că nu poţi realiza ceea ce ti-ai propus prin muncă şi corectitudine.

Este cu atât mai neplăcut cu cât la sedinţa de ieri, conducerea şedinţei a fost asigurată de tineri din noua clasă politică: preşedintele Camerei Deputaţilor - Roberta Alma Anastase (PD-L) şi secretarii Camerei Deputaţilor - Sever Voinescu Cotoi (PD-L) şi Valeriu Ştefan Zgonea (PSD).

Pentru colegii, care au regizat evenimentele de ieri şi care în mass-media susţin cu tărie reformarea clasei politice, pot să le transmit un vechi proverb românesc: peştele de la cap se împute!

Niciun comentariu: