miercuri, 10 martie 2010

Stimulii Guvernului Boc mai mult imaginari decât reali

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, deţinută de 61 de ţări şi de două instituţii guvernamentale, foloseste investiţiile pentru a susţine dezvoltarea economiei de piaţă şi a democraţiei în 29 de ţări din Europa Centrală şi din Asia.

În calitate de cel mai mare investitor instituţional din România, BERD investeşte atât în sectorul privat cât şi în cel public pe domenii cum ar fi: energia, transportul, infrastructura municipală şi instituţiile financiare. După începerea crizei economice, BERD a căutat soluţii practice, rapide şi eficiente pentru ieşirea din criză.


Într-un raport realizat de Peter Sanfey, responsabilul BERD pe zona Europei de Sud-Est, se aduc grave acuze guvernului României pentru lipsa măsurilor reale de combatere a efectelor crizei.

‘‘Să luăm exemplul României, unde Guvernul a anunţat în februarie 2009 un pachet de stimulare a economiei în valoare de 13 miliarde de euro pentru a ajuta la contracararea celor mai rele efecte ale crizei. Ideea a fost de a aloca cea mai mare parte, de peste 10 miliarde de euro, pentru proiecte de infrastructură. Până în prezent, «stimulii» au fost mai mult imaginari decât reali; prea puţine proiecte au fost demarate, iar efectul lor asupra creşterii economice a fost neglijabil’’, se arată în documentul BERD.


Concluzia acestui raport nu reprezintă o surpriză pentru oamenii de afaceri sau pentru analişti, aceştia atrăgând atenţia în nenumărate rânduri că planul de măsuri anticriză al guvernului Boc nu va avea efecte în economia reală a României. Chiar şi aşa, din planul prezentat numai o parte a fost pusă în practică.


‘‘«Prima Casă» s-a adresat în special locuinţelor vechi, nu dezvoltatorilor, «Primul siloz» nici el nu a funcţionat şi doar 400 de firme din 700.000 au apelat la amânarea acordată de Fisc la plata datoriilor’’, face rezumatul pe scurt Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.


Încă de pe acum, România este dată drept exemplu de management defectuos în cercurile politice şi economice ale Europei, un exemplu trecut la capitolul ‘‘Aşa nu se face’’.


Ca să fim siguri că nu vom mai ieşi prea curând din datoriile externe, Preşedintele ţării a anunţat că în toamna acestui an este posibil ca România să se angajeze într-un nou împrumut. Să ne ajute Dumnezu!

3 comentarii:

Anonim spunea...

De ce sa ne mire o astfel de abordare. Un imprumut este singura varianta in viziunea guv Boc-Udrea-Basescu pentru " o noua plasa de siguranta ".Un plan de masuri aniticriza ce ar fi putut aduce bani la buget si pastrarea locurilor de munca nu constituie decat o preocupare declarativa pentru guvern.

Anonim spunea...

domnule Pieptea din cate stiu eu, dumneavoastra faceti parte din PNL. cu ce credeti ca ar fi fost mai buna o posibila guvernare liberala? ca asa sa comentam sunt buni...toti ne pricepem la politica. sper ca nu va deranjeaza comentariul meu

Anonim spunea...

Ai vazut comentariul lui Berceanu la adresa raportului BERD?

Plin de "spirit" ministrul asta...

Si gol de esenta.

Concluzia lui Berceanu a fost ca responsabilul BERD nu stie ce spune.

Frumos, nu? Banuiesc ca Berceanu ar putea tine seminarii la BERD, ca sa ii invete pe cei de acolo....