luni, 15 martie 2010

Regionalizarea, o prioritate absolută?

Mandatul 2008-2012 va rămâne marcat de criza economică ce a lovit România şi nivelul scăzut de trai al populaţiei. Într-un stat normal toate eforturile guvernanţilor, instituţiei preşedinţiei, clasei politice şi societăţii civile ar fi îndreptate către identificarea soluţiilor pentru depăşirea acestui moment economic greu şi crearea de locuri de muncă, şi punerea acestora în practică.

Preşedinţia are însă de azi un alt punct prioritar pe ordinea de zi: modificarea Constituţiei. Invocând rezultatele referendumului, începând de azi partidele politice sunt chemate să îşi exprime viziunea asupra modernizării legii fundamentale a statului român. Ţinând cont de voinţa poporului, de neclarităţile din actuala Constituţie şi de complexitatea procedurii de modificare este evident că o astfel de acţiune nu poate face referire doar la numărul de parlamentari şi de camere.

În noile condiţii sociale şi economice se impune o riguroasă reorganizare administrativ-teritorială a statului prin preluarea atribuţiilor judeţelor de către regiuni, aşa cum se întâmplă în restul statelor Uniunii Europene.

O astfel de organizare ar reduce costurile administrative şi ar permite o mai bună gestionare a fondurilor, inclusiv a celor europene, pentru realizarea obiectivelor de interes public. În contextul acestor modificări este necesară şi existenţa unei Camere a Regiunilor, ale cărei competenţe să fie legate de reprezentarea intereselor comunităţilor locale la nivel naţional şi european.

Din cele deja enunţate, este evident că procesul de modificare a Constituţiei este unul deosebit de complex, iar momentul ales este unul deosebit de prost. Oare se doreşte cu adevărat modernizarea României sau este doar un alt exerciţiu de imagine al domnului Băsescu, într-o încercare discretă de a schimba normele privind mandatul Preşedintelui?

2 comentarii:

Liviu Jicman spunea...

Eu cred ca noi, liberalii, ar trebui sa sustinem mai raspicat in interventiile publice pe teme constitutionale principiul separarii puterilor in stat coroborat cu posibilitatea de control si cenzura intre acestea. Aceste principii sunt prezente in propunerile noastre, dar mi se pare insuficient explicat de ce este nevoie de asta. Altfel, vom risca in continuare derapaje de tot felul.

Cornel Pieptea spunea...

Eu personal m-as feri sa folosesc termeni precum cenzura si control intre institutii (fac parte, in general, din vocabularul regimurilor autoritare). In spiritul democratiei si al valorilor liberale as folosi conceptul de echilibru al puterilor. In privinta modului in care ne prezentam punctul de vedere asupra revizuirii Constitutiei, sunt de acord ca avem niste deficiente. Cred ca ne lipseste pragmatismul in comunicare. Sa speram ca actuala echipa de conducere va performa mai bine in spatiul comunicarii publice.