luni, 29 martie 2010

Primăria Aninoasa se declară în faliment!

Ceea ce cu greu îţi puteai imagina, în urmă cu câţiva ani, a devenit realitate: unele primării şi consilii judeţene din ţară, datorită proastei gestionării a resurselor financiare locale şi pe fondul reducerii sumelor alocate de la bugetul de stat şi a celor încasate de la populaţie şi agenţi economici, se află foarte aproape de declararea falimentului.


Lipsa de viziune şi de pricepere în domeniul economic a făcut ca în anii anteriori crizei nevoia de finanţare să fie soluţionată de primării prin credite rambursabile, neglijând celelalte forme de finanţare cum ar fi: parteneriatul public-privat sau absorţia de fonduri comunitare sau guvernamentale.


În unele administraţii publice locale această tendinţă de finanţare continuă şi astăzi, primarii fiind interesaţi de achiziţiile de moment şi mai puţin de viitorul comunităţii pe termen mediu şi lung.


Aşa s-a ajuns ca, spre exemplu, autorităţile oraşului Aninoasa, din Valea Jiului să declare starea de “criză financiară”, similară falimentului în cazul firmelor private.


Oricum, multe dintre primăriile care nu sunt în imposibilitate de plată, plătesc dobânzi semnificative la creditele deja contractate în condiţiile unor bugete diminuate.


De exemplu, primăria sectorului 6 are prevăzută în bugetul pe anul 2010 la capitolul dobânzi suma de 47.124.000 RON adică aproximativ 11,5 mil EURO.


Eu consider că este important ca Guvernul sau Parlamentul să vină cu o măsură preventivă de tipul reducerii pragului de îndatorare maxim admis. În lipsa unei astfel de măsuri am putea asista la multiplicarea situaţiilor de faliment.

Un comentariu:

Anonim spunea...

Daca banii obtinuti ar fi fost cheltuiti in interesul comunitatii in proiecte ce puteau aduce investitii in zona, acum ar fi avut de unde colecta fonduri. Asa, probabil o sa ceara de la centru.