joi, 28 ianuarie 2010

Credit nejustificat la Primaria sectorului 6?

În anul 2009 a fost aprobată de către Consiliul Local sector 6 hotărârea nr. 53/26.03.2009 privind reabilitarea termică a 300 de blocuri de locuinţe de pe raza sectorului, în cadrul Programului naţional multianual privind creşterea performanţei energetice la blocurile de locuinţe în perioada 2009-2013 .
În anexa acestei hotărâri, valoarea estimata prevăzută pentru aceste lucrări este de peste 267 milioane lei (aproximatic 64 milioane euro). Finanţarea pentru aceste lucrări se asigură după cum urmează: 50% statul prin Ministerul Dezvoltării, 30% Consiliul Local, 20% beneficiarii (cetăţenii). Cel puţin aşa reiese din:
http://www.primarie6.ro/UserFiles/File/2009/HOTARARI/53_-2009%20hotarare_%20esalonare%20multianuala_blocuri.pdf
Astfel, statul ar trebui să asigure 32 mil euro/4 ani adică 8 milioane euro/an. În anul 2009 Ministerul Dezvoltării a prevăzut în buget suma de 34 milioane lei (aprox. 8 mil eur). Toate bune până aici. Din informările primite până acum, în realitate, în 2009 au fost făcute plăţi parţiale, undeva la mai puţin de jumătate.
Tinând cont de previziunile exagerate de venituri la bugetul de stat pentru 2010, în mod sigur nici anul acesta nu vor fi virate sumele previzionate pentru plata lucrărilor de reabilitare termică.
Astfel, guvernul nu îşi va respecta promisiunea de a finanţa jumătate din program şi practic lucrările vor fi blocate, Consiliul Local de sector neavând dreptul să achite şi partea statului.
Întrucât alocările de la bugetul Ministerului Dezvoltării sunt mai mici în realitate decât angajamentele asumate, practic, şi Primăria de sector trebuie să îşi ajusteze contribuţia de 30% în funcţie de capacitatea ministerului de a plăti.
Şi totuşi pe ordinea de zi a sedinţei Consiliului Local sector 6, din data de 28 ianuarie 2010, figurează un proiect de hotărâre privind împrumutarea sumei de 70 milioane euro pentru programul de reabilitare termică. A se vedea :
(http://www.primarie6.ro/UserFiles/File/2010/Proiecte/28.01.2010/Proiect%20de%20hotarare%20-%20imprumut%20BEI%20-%20reabilitare.pdf)
Dacă în baza documentelor amintite anterior, facem un calcul matematic simplu reiese că Primăria sectorului 6 trebuie să asigure un necesar de 32 de milioane euro, în următorii 4 ani, DACĂ ACHITĂ ŞI CONTRIBUŢIA ASOCIAŢIILOR DE PROPRIETARI care vor intra în program (situaţie nereglementată legal încă). Chiar şi în aceste condiţii nu se justifică un împrumut de 70 milioane euro.
Ca atare ne ridicăm căteva semne de întrebare la care sper să aflăm raspunsul căt mai repede :
1. Cum se justifică necesitatea unui astfel de împrumut?
2. Există vreun studiu care să susţină alocarea masivă a fondurilor către programul de reabilitare termică, neglijând alte priorităţi (canal, apă, gaze, grădiniţe, şcoli , parcări)?
3. Cum se fundamentează suma solicitată?
4. Care este scopul real al împrumutului şi unde se vor duce de fapt aceşti bani?
5. Cum va arăta execuţia bugetară pe 2009, în condiţiile plăţii primelor rate ale împrumutului de 50 milioane euro contractat în urmă cu 4 ani?
6. În ce masură este oportună împrumutarea unei sume atât de mari în condiţiile în care veniturile la bugetul local sunt cu mult scăzute faţă de anii anteriori?
7. Cum va putea primăria să plătească începând cu 2013 ratele la acest împrumut?
8. Există vreo firma de consultanţă ce obţine comision din tranzacţie (în funcţie de valoarea creditului)?
9. Era utilă consultarea cetăţenilor privind contractarea creditului şi destinaţia banilor ţinând cont că angajamentul de rambursare este pe 20 de ani?
10. Este moral să faci un credit enorm şi să îl laşi spre plată în totalitate următorului primar în condiţiile în care perioada de tragere şi cea de graţie este de 4 ani? (nu se plăteşte nici măcar o rată pe actualul mandat).

Un comentariu:

Liviu Jicman spunea...

Am intrat si eu pe site-ul Primariei Sectorului 6 sa caut criteriile dupa care se selecteaza blocurile care s-au reabilitat sau care urmeaza sa fie reabilitate. N-am gasit deocamdata, dar poate n-am stiut eu unde sa caut, sper sa nu fie criterii subiective. Am gasit in schimb doua powerpoint-uri cu doua blocuri reabilitate din sector. Arata frumos, dar la fel de frumos ar fi aratat si blocul reabilitat de pe strada Mehadia de exemplu, nu e nici primul pe strada, nici ultimul, ci exact la mijlocul strazii, dar probabil are o monografie care il recomanda, ar merita pus si el in poze sa avem si unul din Crangasi ca exemplu.