luni, 20 octombrie 2008

Sistemul sufera

Saptamana trecuta a fost una plina de evenimente. Toate canalele mass-media au comentat din plin decizia de constitutionalitate a Curtii Constitutionale privind majorarea salariilor profesorilor cu 50% ; decizia definitiva si irevocabila a Inaltei Curti de Casatie si Justitie prin care generalii in rezerva Victor Stanculescu si Mihai Chitac au fost condamnati la 15 ani de inchisoare si degradare militara in procesul Revolutiei de la Timisoara; decizia procurorilor de la sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie de neincepere a urmaririi penale (NUP) fata de Ion Iliescu sub aspectul savarsirii, in forma participatiei improprii, a infractiunilor de omor calificat, omor deosebit de grav si a tentativelor la cele doua actiuni; actiunea de « arestare » a antrenorului echipei nationale Victor Piturca in afara frontierelor tarii.

Toate aceste evenimente ar fi trebuit sa insemne pasi inainte pentru societatea romaneasca.

Decizia de legalitate a Curtii Constitutionale privind majorarea salariilor cu 50% ar aduce o binemeritata crestere a salariilor profesorilor. Dar cu ce pret ? Riscam ca din anul 2009 sa revenim la situatia de dupa ’89. Necorelarea salariilor cu productivitatea muncii poate duce la aparitia spiralei inflationiste. Pentru reasezarea salariilor diferitelor categorii sociale, in conditiile mentinerii actualei productivitati a muncii, este nevoie de o lege a salarizarii si etape clare de cresteri salariale.

Evenimentele din Timisoara din ’89 au avut ca rezultat negativ impuscarea mortala a 72 de persoane si ranirea altor 253. Justitia romana incearca de aproape 20 de ani sa fac lumina in acest caz. Doi generali au fost condamnati. Motivatia data in acest caz : « exercitarea cu vadit exces de zel a unui ordin ilegal – acela de a trage in manifestanti ». Un ordin al unui comandant poate fi ilegal ? Cred ca toata lumea astepta adevarul. Memoria eroilor acelor zile trebuie pastrata vie si adusa la cunostinta generatiei actuale asa cum a fost ea cu adevarat.

Cred ca evenimentele din iunie ’90 au fost de rascruce. A fost momentul cand credeam ca putem alege intre o tara cu o democratie reala si una cu o democratie a fostilor comunisti, a celor din structurile securistilor « reformati ». Din pacate, decizia justitiei din aceste zile vine sa confirme ceea ce tarziu am inteles : fostii comunisti nu dadusera drumul din maini puterii nici un moment. Tot ceea ce sa intamplat ani buni dupa evenimentele din ’89 confirma acest lucru.

Un alt eveniment nelipsit de importanta il constituie « arestarea » selectionerului nationalei. Cred ca toti oamenii invitati la DNA trebuie sa se prezinte, chiar daca unii sunt chemati doar pentru o cafea si o intrebare. Lipsa de rezultate a institutiilor statului in anchetarea marilor corupti ne-a readus in fata actiunilor de tip circ. Cu reprezentantii mass-media convocati, actiunea desfasurata in afara frontierei Romaniei de « invitare » a selectionerului la DNA – prima, de altfel, de acest fel - constituie un exemplu al neputintei si al lipsei de profesionalim.

Lipsa de substanta a acestor decizii precum si modul in care au fost regizate, prin manipulare, ne fac sa credem ca dincolo de minima motivatie pentru sustinerea acestora se afla multe alte motive.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Dl.Pieptea este omul de valoare din C27.Este un tanar care chiar crede in puterea lui de a schimba ceva. Noi toti trebuie doar sa-i dam o sansa, votandu-l.

Anonim spunea...

Bvo,bvo,bvo Cornel esti cel mai tare.Acum ai grija sa nu ne dezamagesti sa ti menti linia ta. Suntem cu tine in continuare.Cu drag Marian NEDELCU
P.S. nici o asemanare cu madam nedelcu mariana sti tu .