miercuri, 8 aprilie 2009

Statul roman trebuie sa se implice in cultivarea valorilor democratice

Ultimele evenimente din Republica Moldova demonstreaza un fapt de netagaduit : persoanele cu cetatenie moldoveneasca care au avut contact cu organizarea statala democratica sustin ideea renuntarii la comunism.
Din pacate aceasta categorie de cetateni este destul de redusa numeric, fiind constituita in majoritate din tinerii care au studiat in Romania sau in alte tari din spatiul comunitar (european comunitar).
Ceea ce mi se pare insa important este ca noi, romanii, suntem alaturi de romanii de dincolo de Prut doar in momentele de criza sau in cele ale campaniei electorale de pe meleagurile mioritice.
Zilele acestea i-am auzit pe politicienii din intreaga clasa politica din Romania asigurandu-i pe romanii de peste Prut de sprijinul nostru, atat cat ne permite statutul nostru de tara membra UE, dar si acela de stat independent al Republicii Moldova.
Diplomatia si calmul trebuie sa fie cuvintele de ordine in acest caz intrucat trebuie sa evitam cu orice pret invocarea amestecului in treburile interne ale statului moldovean. Din punct de vedere geopolitic lucrurile se complica si mai mult cunoscuta fiind apropierea Republicii Moldova de Rusia.
Totusi, ceea ce ma ingrijoreaza este lipsa de sprijin real pe care autoritatile din Romania, indiferent de culoarea politica, au aratat o de a lungul timpului cetatenilor romani din Republica Moldova.
Poate cea mai importanta cale de a sprijini evolutia democratica din Republica Moldova o constituie sustinerea dezvoltarii infrastructurii cailor de comunicatii mass-media pentru ca mesajele vehiculate in presa din Romania, tara membra U.E., sa poata ajunge si la cetatenii moldoveni.
Aici cred ce este obligatia noastra, ca frati romani, sa asiguram pe zona de granita un semnal foarte puternic pentru statiile de emisie/receptie radio si TV. In acest fel, cel putin o parte din cetatenii Republicii Moldova vor putea avea acces la informatii nedistorsionate politic.
Realitatea din acest moment este una trista : cetatenii din Republica Moldova au la dispozitie acum canale TV in limba rusa in proportie zdrobitoare. Acelasi lucru este valabil si pentru presa scrisa, centrele de vanzare a ziarelor fiind pline cu publicatii in limba rusa.
Multe actiuni mici si pragmatice pot duce la rezultate pozitive. Cresterea sprijinului acordat de statul roman pentru cetatenii din Moldova in privinta continuarii studiilor, asigurarea gratuita a transportului la sectiile de votare pentru cetatenii moldoveni din Romania in ziua votarii, pot constitui exemple de pasi mici ce trebuie urmati.
Un lucru este cert : avem nevoie de un plan de masuri concret si coerent astfel incat rezultatul final sa fie culturalizarea cetatenilor moldoveni in spiritul valorilor democratice, romanesti si europene.

Niciun comentariu: